Як призначатимуться «кормчі» загальнодержавних телерадіокомпаній?

22 Жовтня 2001
997

Як призначатимуться «кормчі» загальнодержавних телерадіокомпаній?

997
У законопроекті народного депутата Віталія Шевченка пропонується, аби керівники Національної телекомпанії і Національної радіокомпанії призначалися Верховною Радою за поданням Президента України. Як відомо, існуючий дотепер порядок призначення президентів НТКУ і НРКУ указами Глави держави був встановлений ним же на початку 1995 року, коли реформувалася система державного ТБ і РМ в Україні.
Як призначатимуться «кормчі» загальнодержавних телерадіокомпаній?
Це визначалося, зокрема, подвійним статусом даних посадових осіб: з одного боку, як керівників крупних творчо-виробничих структур, з іншого - як заступників голови тодішнього Держтелерадіо (саме ця остання позиція й була визначальною для встановлення подібної процедури призначення на посаду).

Проте, 2 червня того ж 1995 року Верховна Рада прийняла поправки та зміни до Закону «Про телебачення та радіомовлення». І, зокрема, статтею 13-ю встановила, що «рішення про заснування Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України приймаються спільно Верховною Радою України та Президентом України». Ця поправка нелегко стала законодавчою нормою: лише після того, як парламент подолав вето Президента, ним було підписано даний закон. Проте, вище означений порядок заснування НТКУ і НРКУ та до цих пір і не введено в дію. І дотепер Глава держави одноосібно призначив і керівників цих телерадіоорганізацій. А за п’ять років лише у Національній телекомпанії шість років змінювалися президенти!

Є ще одна площина справи. Весною минулого року відбулося організаційне злиття колишніх Держтелерадіо та Держкомінформу в Державний комітет інформаційної політики, телебачення і радіомовлення. Як і в більшості інших новостворених тоді міністерств і відомств, кількість заступників керівника обмежили трьома особами. Тож біля керма Держкомінформполітики для президентів НТКУ і НРКУ в якості заступників голови відомства місця не знайшлося. Отож, фактично на них перестав розповсюджуватися й принцип призначення саме Указом Президента.

Всі ці перипетії особливо стали помітними в останній рік на стосунках президента НТКУ Вадима Долганова з головою Держкомінформу Іваном Драчем...

Законопроект, про який йдеться, розробив народний депутат Віталій Шевченко. У парламентських колах останній відомий перш за все як ініціатор роздержавлення ЗМІ. І позаяк ця його глобальна ідея тривалий час не знаходить підтримки у Верховній Раді, автор-законотворик вирішив ініціювати хоча б «малу революцію» в електронних українських мас-медіа, почавши з пресловутої «голови», яка, як відомо...

Отже, у законопроекті пропонується, аби керівники НТКУ і НРКУ призначалися Верховною Радою за поданням Президента України. Якщо ж глава держави зволікатиме з таким поданням, воно може бути запропоноване профільним комітетом. Коли ж парламент допустить затримку прийняття відповідного рішення, то тоді вже Президент одноосібно може призначати керівників цих телерадіоструктур.

Обрання ж Верховною Радою президентів НТКУ і НРКУ має здійснюватися на конкурсних (рейтингових) засадах, для чого Глава держави має подати до парламенту кандидатури не менше ніж трьох претендентів. До речі, у висновку головного науково-експертного управління Верховної Ради пропозиція щодо внесення Президентом на посади керівників НТКУ і НРКУ по три альтернативні кандидатури визнана «некоректною». Адже Глава держави не подає по кілька кандидатур одночасно для призначення інших посадових осіб (наприклад, глави Уряду, керівника Національного банку, членів Центральної виборчої комісії тощо).

Процедуру ж звільнення керівників НТКУ або НРКУ може ініціювати Верховна Рада, але не раніше, ніж через рік їхньої роботи на своїх постах. А до такого кроку парламент може спонукати письмова пропозиція не менше як 150 народних депутатів, після чого кандидат на звільнення має попередньо звітувати перед депутатами.

Президент же, згідно законопроекту, не зможе одноосібно усувати керівників названих національних телерадіоструктур, і має діяти виключно через Верховну Раду. І лише якщо вона зволікатиме з прийняттям відповідного рішення, тоді визначальним стане Указ Президента.

Законопроект не виключає навіть участі прем’єр-міністра України у процесі затвердження керівників НТКУ і НРКУ. Це тоді, коли ні Верховна Рада, ні Президент протягом ста днів після звільнення попередніх «рульових» національних державних ТРК, не визначаться з новими «кормчими».

Отже, у проекті Закону «Про призначення керівників (президентів) НТКУ і НРКУ та про припинення їхніх повноважень», який подається Верховній Раді для розгляду за процедурою першого читання, все розписано, як мовиться, до останньої крапки. Але попереду у цього законопроекту В. Шевченка - тернистий шлях. Чи погодяться його парламентські колеги міняти «коней на переправі»? А якщо й поставляться прихильно до нього, як зреагує Президент? Адже явно йдеться про перерозподіл функцій управління найвразливішим елементом вітчизняної демократії - державними електронними мас-медіа.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
експерт ТБ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
997
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду