На старті бюджетного марафону

4 Жовтня 2001
1596

На старті бюджетного марафону

1596
Головний фінансовий документ країни перед тим, як стати законом, проходить етап „експертизи” у профільних комітетах ВР.
На старті бюджетного марафону
Як же виглядає запропонований Кабміном проект Державного бюджету України на 2002-й рік у світлі запитів державних установ інформаційної сфери? Загальна сума фінансування з казни їхніх потреб і на цьому етапі сягає 193,5 млн. грн. Багато це чи мало? На 18,7 мільйона більше від цьогорічного. Але всього-навсього складає піввідсотка видаткової частини Держбюджету країни. Головне ж, як відзначалося на засіданні Комітету Верховної ради з питань свободи слова та інформації, де зараз проходить первинну “обкатку” бюджетний запит інформаційників, поданий урядовцями проект не передбачає якісних змін у підходах до використання навіть тих невеличких коштів, які держава направляє на розвиток цієї сфери.

Традиційно найбільший шмат “ЗМІївського пирога” мав би надійти Державному комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення (звичайно ж, на фінансування двох останніх складових його тріади) – 179,5 млн. грн.. Правда, це відомство запросило додатково ще майже стільки ж коштів. Бюджетний, а за ним – і профільний, комітети дружно угамували цей апетит ідеологічного монстра, і загалом “заспокоїли його душу” на 152,4 мільйонах. Тож фактично 10-відсотковий “плюс” у порівнянні з роком нинішнім може стати лише слабенькою втіхою для відомства Івана Драча, яке, певно, невдовзі чекають чергові реорганізаційні часи, коли через 2 тижні господар кабінету на Прорізній, 2 має за віком залишити державну службу. Основний же закид парламентарів на адресу цієї структури – відсутність бачення способів удосконалення використання бюджетних ресурсів і підвищення їхньої стимулюючої ролі. Як і раніше, переважає так зване “цільове” фінансування замість впровадження заохочувальних форм використання коштів. Депутати наполягають, аби бюджетне фінансування телебачення і радіомовлення велося виключно шляхом державного замовлення на виробництво програм і їхнє поширення, до того ж, як правило, через відкриті тендери. А це, як засвідчила практика нинішнього року, і є ахіллесовою п’ятою Держкомінформу. Все так же серйозно “провисає” борг центральних та місцевих державних ТРК перед Концерном РРТ, у “кам’яному віці” перебуває технічна база регіональних телерадіокомпаній.

І все ж з’явився хоча б невеличкий промінчик надії, що у сфері українських електронних мас-медіа наступного року станеться якісний прорив. На засіданні профільного комітету Верховної Ради його голова Олександр Зінченко, а за ним – і віце-прем’єр Володимир Семиноженко та ряд народних депутатів активно дебатували тему започаткування супутникового телевізійного мовлення. Для цього є суттєві передумови: Україна володіє трьома позиціями на геостаціонарній орбіті; космічні системи, які продукуються у Дніпропетровську, служать втричі довше, аніж ті ж російські „Горизонти”. І коштуватиме це на перших порах всього-навсього 21,5 млн. грн.. А віддача обіцяє бути колосальною! Тож народні обранці при сприянні уряду вирішили дружно „натиснути” на бюджетний комітет, аби вишукати фінансові можливості уже з наступного року започаткувати національне телемовлення „з піднебесся”.

Порадував профільний парламентський комітет голову Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Бориса Холода, підтримавши його прохання щодо збільшення фінансування цього конституційного позавідомчого органу з 2,5 до 4-х мільйонів гривень. Йдеться про кардинальне облаштування регіональних і обласних представництв Нацради. Бо справи з контролем телерадіоефіру особливо на місцях просто кепські. Ось хоча б такий факт: у Донецькій області, де діє понад 70 теле- і радіокомпаній з сумарним добовим обсягом мовлення близько 800 годин, донедавна взагалі не було представника Нацради. Та й що суттєвого може зробити всього-навсього один „контролер” у густо заселеному ефірі таких областей, як Дніпропетровська, Запорізька, Одеська, Харківська чи в тому ж Криму? У світлі ж останніх міжнародних подій вельми актуальною є вимога до якісного наповнення програм, запобігання масованому вихлюповуванню на телеглядачів фільмів та серіалів з елементами насильства, жахів, порнографії. Тож півтора мільйона додаткових гривень дозволять Нацраді не лише збільшити свої штати на півсотні активних „багнетів”, а й забезпечити можливість проведення моніторингу ефіру на сучасному рівні.

...Отже, бюджетний процес в Україні стартував. До 5 жовтня фінансова „кутя” буде варитися у профільних комітетах ВР. Затим апетити галузевих колег, примножені відчуттям близького початку парламентських перегонів, спробує ввести у прийнятні рамки реальних фінансових можливостей держави бюджетний комітет. Ну, а далі – в середині жовтня – баталії перенесуться під скляний купол зали засідань по вул.. Грушевського. Державним інформаційним структурам хочеться сподіватися на щось краще у новому фінансовому році. Та навряд чи багато їхніх надій збудеться: адже бюджетна нива для них, як і завше, засівається із зернин, зметених по закутках казенної комори...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1596
Читайте також
06.12.2005 19:44
geocities,com/yuriylukanov"> Юрій Луканов, для „Детектор медіа”
1 161
05.12.2005 14:33
Луцьк, для "Детектор медіа"
1 318
08.06.2005 18:50
Свінціцький, головний редактор, „Всесвітня служба УТР”, для «Детектор медіа»
1 299
07.06.2005 15:45
голова комітету Нової профспілки працівників НТКУ, для "Детектор медіа"
1 337
07.06.2005 14:14
для «Детектор медіа»
1 029
06.06.2005 18:12
голова Незалежної медіа-профспілки України
1 002
03.06.2005 17:32
музичний журналіст, для «Детектор медіа»
1 163
02.06.2005 15:15
для «Детектор медіа»
1 572
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду