Медіаспільнота закликає президента публічно відреагувати на перешкоджання роботі журналістів з боку працівниці його Офісу

Медіаспільнота закликає президента публічно відреагувати на перешкоджання роботі журналістів з боку працівниці його Офісу

30 Вересня 2019
4698

Медіаспільнота закликає президента публічно відреагувати на перешкоджання роботі журналістів з боку працівниці його Офісу

4698
Реакція на перешкоджання прессекретарки президента Юлії Мендель журналістам.
Медіаспільнота закликає президента публічно відреагувати на перешкоджання роботі журналістів з боку працівниці його Офісу
Медіаспільнота закликає президента публічно відреагувати на перешкоджання роботі журналістів з боку працівниці його Офісу

Read in English here

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» та інші представники медіа висловлюють стурбованість через нову тенденцію у поведінці працівників Офісу президента з журналістами.

Так, щонайменше троє журналістів українських та іноземних медіа повідомили, що нещодавно зіткнулися з неетичною та агресивною поведінкою прессекретарки президента Юлії Мендель, яка відштовхувала їх, у тому числі, щоб обмежити можливість поставити президентові запитання. Це, зокрема, були Наталія Шимків з «Лівого берега», Крістофер Міллер і Сергій Андрушко з «Радіо Свобода».

У всіх згаданих випадках дії щодо обмеження доступу журналістів до президента вчиняли не працівники державної охорони, що свідчить про відсутність загроз його безпеці, а саме прессекретарка президента Юлія Мендель. Подібні дії можуть бути розцінені як такі, що мають ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. А посилання Юлії Мендель у своєму поясненні у фейсбуку на те, що, мовляв, її дії стосовно Андрушка були продиктовані зокрема й тим, що, цитуємо, «Медіа наполягають, але не кидаються. Бо особистий простір першої особи – це його/її безпека. Особливо важливо це усвідомлювати після 2017 року, коли, вдаючи журналіста відомого видання, кілер підстрелив добровольця у Києві», після публікації «Радіо Свобода» повного відео нагадують блюзнірство, адже їй очевидно було відомо, що Андрушко не «вдає» журналіста.

Ми звертаємо увагу президента Володимира Зеленського на те, що відкрите спілкування із журналістами — це не лише ознака демократичності влади, а й її обов’язок. З огляду на повторюваність випадків неетичного поводження із журналістами з боку працівників Офісу президента та депутатів фракції «Слуга народу», ми закликаємо команду Зеленського до налагодження більш конструктивних взаємовідносин з медіа. Ми змушені відзначити, що реакція представників влади на попередні інциденти свідчила про неповне розуміння ними ролі незалежних медіа в суспільстві та про недостатню готовність до нормалізації стосунків із журналістською спільнотою.

Ми закликаємо Президента України Володимира Зеленського особисто публічно відреагувати на загрозливу тенденцію перешкоджання роботі журналістів та медіа з боку працівників Офісу президента.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір»

Заяву підтримали:

«Детектор медіа»

Інститут масової інформації

«Український тиждень»

«Громадське радіо»

«Радіо НВ»

Донецький інститут інформації

Інститут розвитку регіональної преси

Інститут демократії ім. Пилипа Орлика

Центр прав людини ZMINA

Олексій Мацука

Наталія Лигачова

Тетяна Трощинська

Оксана Романюк

Світлана Остапа

Галина Петренко

Валерій Калниш

Ніна Кур’ята

Гайгисиз Гелдієв

Олександр Михельсон

Лариса Денисенко

Ліза Кузьменко

Надія Труш

Ірина Соломко

Ірина Седова

Тетяна Даниленко

Наталя Соколенко

Орест Сохар

Дмитро Тузов

Сергій Цигіпа

Тарас Березовець

НГО «Центр громадських ініціатив «Східна Брама»

НГО «Маріупольска асоціація підприємців»

ІГ «Маріупольский волонтерський центр»

Дмитро Чичера 

Комітет НМПУ (Незалежної медіа-профспілки України)

Поліна Аксьонова

Олександр Шульга (Павлоград)

Ольга Годовенко

Віктор Таран

ГО "Об'єднання кінодокументалістів "Вавилон 13"

Ігор Войцеховський (Павлоград)

Оксана Волошенюк

Тетяна Верба (Павлоград)

Редакція видання "Український репортер"

В'ячеслав Павленко

Євгеній Лєсной

Юрій Фінклер

Дмитро Ольховий (Павлоград)

Макс Левін

Ігор Чайка

Заява відкрита для підписання. Долучитися до заяви можна відправивши листа на пошту info@detector.media із зазначенням імені та прізвища.

***

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA: Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», «Новое Время», «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Незалежна асоціація телерадіомовників, «Донецький інститут інформації», «Інститут демократії імені Пилипа Орлика», Центр прав людини Zmina та інші організації, окремі журналісти — загалом понад 70 учасників. Вступити до Медіаруху або підтримати його можна, звернувшись до координатора Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Нагадаємо, Юлія Мендель, прессекретарка Президента України Володимира Зеленського, намагалася відтіснити журналіста програми «Схеми: корупція в деталях» Сергія Андрушка, який хотів поставити питання главі держави та керівнику Офісу президента Андрію Богдану. Речниця президента порадила журналістам «не накидатися на делегацію заради красивої картинки». Згодом ще двоє журналістів заявили про перешкоджання з боку Юлії Мендель: журналіст «Радіо Свобода» Крістофер Міллер та журналістка видання «Лівий берег» Наталія Шимків.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4698
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дмитро Зволінський
1641 дн. тому
ВИМАГАЮ: НСЖУ, Медіарух і журналістів Радіо Свобода Крістофера Міллера і Сергія Андрушко вибачитись перед українцями за перешкоджання діяльності державного управління.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду