Журналіста «Громадського ТБ» на місяць відсторонили від роботи через сутичку з лідером С14 (ДОПОВНЕНО)

Журналіста «Громадського ТБ» на місяць відсторонили від роботи через сутичку з лідером С14 (ДОПОВНЕНО)

19 Липня 2018
5208

Журналіста «Громадського ТБ» на місяць відсторонили від роботи через сутичку з лідером С14 (ДОПОВНЕНО)

5208
18 липня стався конфлікт між журналістом «Громадського телебачення» Ігорем Бурдигою та лідером організації С14 Євгеном Карасем біля Голосіївського районного суду Києва, де обирався запобіжний захід Сергієві Мазуру у справі щодо розгону ромського табору на Лисій горі у Києві. Журналіста тимчасово відсторонено від роботи
Журналіста «Громадського ТБ» на місяць відсторонили від роботи через сутичку з лідером С14 (ДОПОВНЕНО)
Журналіста «Громадського ТБ» на місяць відсторонили від роботи через сутичку з лідером С14 (ДОПОВНЕНО)

Про це ввечері 18 липня повідомило на своєму сайті «Громадського ТБ».

Медіа пише, що пан Бурдига знаходився у суді за редакційним завданням.

Після засідання «журналіста оточили представники С14, а її лідер Євген Карась дав журналісту ляпаса. Сталася сутичка, в яку втрутилися представники поліції».

«Громадське ТБ» також пояснює, що інциденту передував конфлікт пана Бурдиги з C14 у соціальній мережі, де «журналіст використав в одному зі своїх постів нецензурну лайку», за що отримав догану від редакції. 

Шеф-редактор «Громадського ТБ» Ангеліна Карякіна повідомила «Детектору медіа», що у редакції «були побоювання», чи направляти журналіста до суду.

«У нас були побоювання щодо цього питання. Але вирішили піти на цей ризик, тому що людина вела цю справу, мала конкретні контакти щодо погрому ромів... Він фактично закінчував матеріал, який вів кілька місяців. Лише з цих причин. Але, погоджуюся, що це була не найкраща ідея», – пояснила вона.

За словами пані Карякіної, за інцидент під судом журналіста відсторонено від роботи на місяць,  ситуація в подальшому буде розглядатися на редакційній раді «Громадського ТБ»: «Цю ситуацію комплексно – і з першим епізодом, і з другим –  розгляне редакційна рада».

Представник С14 Євген Карась, коменуючи повідомлення «Громадського ТБ» про інцидент, написав на своїй сторінці у Facebook пост, у якому назвав журналіста «ліворадикальним активістом», а свій вчинок – «справедливим».

«Справедливо.

Нагадую, Ігор Бурдига – це ліворадикальний активіст, який декілька місяців працює на "Громадському". Я навіть і не знав про його існування, але він з матюками постив про мене образи. Тому я при зустрічі сам дав ляпаса і запропонував побитися, якщо той бажає воювати. Бурдига більше мене вагою і ростом +- такий же. Але лівак відмовився битися і пообіцяв, що буде далі хамити в інтернеті. Тоді я дав ляпаса уже вдруге. Це і потрапило на відео.

Думаю, далі Бурдига, як зазвичай всі анархісти і ліваки, звернеться до поліції. Буду платити штраф», – написав він.

У коментарі «Детектору медіа» Євген Карась сказав, що вважає це «звичайним конфліктом націоналістів та ліворадикалів».

«Я знаю, що він (Ігор Бурдига  ДМ) раніше був і зараз є активним учасником ліворадикальних рухів… Тому я в цілому здивований що це подають як "конфлікт із журналістом". Уже не було ніякої медіароботи, він нічого не знімав, уже все скінчилося, – розказав він. – Тим не менше, він, мабуть, на роботі офіційно працює як журналіст, тому може подавати це як напад на журналіста. Нехай подає. Я тоді в суді просто покажу, що він про мене писав і за що я дав ляпаса. А далі хай суддя вирішує. Присудять штраф – заплачу. Терпіти такі образи не буду. Звертатися в поліцію чи суд по таких образах – для мене дріб’язково, тому я обрав чесну пропозицію "хочеш воювати? давай битися"».

«Коли я до нього підходив говорити, то ми стояли вдвох, ніхто поруч не знав, що відбувається. Це вже після того, як ми почали сваритися, то всі позбігалися – і журналісти, і люди», – додав лідер С14.

«Детектор медіа» також звернувся по коментар до журналіста Ігоря Бурдиги.

Нагадаємо, 2 липня організація С14 подала до Печерського суду Києва позов «на захист честі, гідності та ділової репутації» проти «Громадського телебачення» через публікацію, в якій організацію названо неонацистською.

Згодом «Громадське ТБ» зробило редакційну заяву «Називати речі своїми іменами», у якій, зокрема, наводять цитату експерта інституту Євроатлантичного співробітництва в Києві Андреас Умланд«С14, які раніше вважалися молодіжною організацією партії "Свобода" можна кваліфікувати як неонацистську. Також організація, яка передувала полку "Азов", так званий "Патріот України" — це була така собі мініпартія, що існувала до 2014 року. Вона була приховано неонацистською, маючи певні символи та ідеї, які явно стосувалися німецького нацизму».

Після цього на сайті «Детектора медіа» вийшла колонка Отара Довженка «Чому медіа не варто бути "антифашистами"», в якій пояснюється, чому він несхвально поставився до редакційної колонки-заяви «Громадського ТБ».

Відео і фото: "Цензор.Нет"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5208
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду