ГПУ підтвердила видачу журналіста Юсуфа Інана Туреччині

ГПУ підтвердила видачу журналіста Юсуфа Інана Туреччині

19 Липня 2018
1875

ГПУ підтвердила видачу журналіста Юсуфа Інана Туреччині

1875
Генеральна прокуратура України задовольнила запит Туреччини щодо видачі журналіста Юсуфа Інана, про викрадення якого турецькими спецслужбами повідомлялося раніше
ГПУ підтвердила видачу журналіста Юсуфа Інана Туреччині
ГПУ підтвердила видачу журналіста Юсуфа Інана Туреччині

Цю інформацію «Детектору медіа» вранці 19 липня підтвердив речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко.

«У жовтні 2017 року Мінюст Туреччини зробив запит до Генеральної прокуратури України стосовно видачі цього громадянина (Юсуфа Інана – ДМ) і у липні 2018 року цей запит було задоволено ГПУ і його передали», – розказав він.

Зазначимо, що протягом двох днів (17 та 18 липня) у ГПУ повідомляли «Детектору медіа», що не мають жодної інформації про журналіста і що не приймали рішень про його висилку до Туреччини. 

«У нас не було інформації. Ми робили запити і відповіді не було. Тому ми казали, що немає інформації. Якщо щось незрозуміло, або ми щось неправильно сказали, то вибачте одразу», – сказав пан Лисенко.

На запитання «Детектора медіа», чи проводилась відносно журналіста екстрадиційна перевірка, пан Лисенко відповів: «Мабуть, що була. Нам не давали деталей ніяких. Якщо у жовтні подали, а в липні отримали, то, мабуть, якраз цей час пішов на перевірку. Але це мої роздуми. В принципі, ми не можемо відходити від тих законодавчих норм, які у нас існують, і не погоджуватися на міжнародне співробітництво, правову допомогу. Тому все було в рамках зроблено».

«Детектор медіа» намагається з'ясувати, чи проводилась екстрадиційна перевірка журналіста.

Нагадаємо, за повідомленням ЗМІ, Юсуф Інан покинув Туреччину у 2016 році після спроби державного перевороту, а згодом нібито керував з України інтернет-медіа, яке спеціалізується на ізмірських темах. Видання, за повідомленням ЗМІ, різко критикувало уряд партії «Справедливості та Розвитку».

Спецслужби Туреччини звинуватили його у членстві в терористичній організації Фетуллаха Ґюлена та вивезли з України 12 липня. Про його викрадення також повідомляли StockholmcfTurkeypurge. Крім того, як зазначає каналу ATR, в українському сегменті Facebook були повідомлення про викрадення Юсуфа Інана агентами турецького MIT (Milli Istihbarat Teşkiliatı). Такі ж операції без санкції місцевих судів проти нібито гюленістів турецькі спецслужби провели останнім часом в Азерайджані, Косово і Габоні, йдеться на сайті ATR. 

Згодом видання Hurriyet Daily News повідомило, що «ключовий підозрюваний в терористичній організації FETÖ був повернутий до Туреччини в рамках операцій проти групи 15 липня».

18 липня стало відомо, що тецького журналіста Юсуфа Інана затримали в Миколаєві співробітники Служби безпеки України за дорученням ГПУ. Але тоді в ГПУ це не підтвердили та повідомили, що не мають жодної інформації щодо журналіста.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1875
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду