Турецького журналіста Юсуфа Інана затримувала СБУ – поліція

Турецького журналіста Юсуфа Інана затримувала СБУ – поліція

18 Липня 2018
2049

Турецького журналіста Юсуфа Інана затримувала СБУ – поліція

2049
Турецького журналіста Юсуфа Інана, якого в Туреччині звинувачують у причетності до спроби державного перевороту, затримали в Миколаєві співробітники Служби безпеки України. Прес-служба президента Туреччини вже оголосила, що він доставлений з України до Туреччини.
Турецького журналіста Юсуфа Інана затримувала СБУ – поліція
Турецького журналіста Юсуфа Інана затримувала СБУ – поліція

17 липня стало відомо про нібито викрадення в Україні турецькими спецслужбами опозиційного до турецької влади журналіста Юсуфа Інана. Речниця Головного управління Національної поліції України в Миколаївській області Олена Бережна заперечила викрадення і повідомила «Детектору медіа», що в Миколаєві Юсуфа Інана затримали співробітники Служби безпеки України.

За її словами, на місці також були поліцейські, яких викликали очевидці затримання журналіста. «За викликом на 102 приїхали співробітники поліції, які встановили, що це діють співробітники київського відділу Служби безпеки України і що в них є всі дозволи, документи. Тому ми підтверджуємо інформацію, що на території Миколаєва проводилась спецоперація СБУ відносно цього громадянина (Юсуфа Інана. – ДМ)», – розповіла вона.

У прес-службі СБУ повідомили, що не мають ніякої інформації щодо такої спецопреації та порадили звертатися до Генеральної прокуратури України.

Водночас джерело «Детектора медіа» у СБУ повідомило, що в Миколаєві співробітники СБУ виконували доручення ГПУ щодо екстрадиції журналіста.

Речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко в коментарі «Детектору медіа» сказав, що не має офіційної інформації щодо журналіста. «Прокуратура екстрадицією не займається. Це прерогатива Мін'юсту. Затриманням ми також не займаємося. СБУ нам не підпорядковується, ми не керуємо їх діями… У нас немає інформації взагалі», – сказав він.

«Детектор медіа» направив інформаційний запит до Міністерства юстиції України та чекає на відповідь.

«Детектор медіа» також зв'язався з колегою Юсуфа Інана – турецьким журналістом Юнусом Ердогду, який у коментарі Національній спілці журналістів підтвердив факт вивезення Юсуфа Інана з України. Пан Ердогду повідомив «Детектору медіа», що особисто не був знайомий з паном Інаном, але сказав, що «Юсуф писав небезпечні статті».

Юнус Ердогду також надав «Детектору медіа» посилання на відеозапис, на якому прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Калим говорить наступне: «Як результат успішної роботи нашої розвідки, два члена FETÖ (рух Фетуллаха Ґюлена, який влада Туреччини вважає терористичним. - ДМ) були доставлені з України та Азербайджану… І ми хочемо подякувати владі Азербайджану. Таким чином подібний процес був відпрацьований і в Україні».

Нагадаємо, за повідомленням ЗМІ, Юсуф Інан покинув Туреччину у 2016 році після спроби державного перевороту, а згодом нібито керував з України інтернет-медіа, яке спеціалізується на ізмірських темах. Видання, за повідомленням ЗМІ, різко критикувало уряд партії «Справедливості та Розвитку».

12 липня спецслужби Туреччини звинуватили його у членстві в терористичній організації Фетуллаха Ґюлена та вивезли з України. Про його викрадення також повідомляли Stockholmcf, Turkeypurge.

Крім того, як зазначає каналу ATR, в українському сегменті Facebook були повідомлення про викрадення Юсуфа Інана агентами турецького MIT (Milli Istihbarat Teşkiliatı). Такі ж операції без санкції місцевих судів проти нібито гюленістів турецькі спецслужби провели останнім часом в Азерайджані, Косово і Габоні, йдеться на сайті ATR. 

Згодом видання Hurriyet Daily News повідомило, що «ключовий підозрюваний в терористичній організації FETÖ був повернутий до Туреччини в рамках операцій проти групи 15 липня».

«Детектор медіа» стежитиме за розвитком подій.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2049
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду