Бойовики публікують фейки про журналіста Асєєва, виставляючи його українським розвідником - Фірсов

Бойовики публікують фейки про журналіста Асєєва, виставляючи його українським розвідником - Фірсов

18 Липня 2018
1286

Бойовики публікують фейки про журналіста Асєєва, виставляючи його українським розвідником - Фірсов

1286
В інтернет-виданнях бойовиків почали публікуватися нібито розділи зі щоденника журналіста Станіслава Асєєва, якого утримують в полоні на окупованій території Донбасу.
Бойовики публікують фейки про журналіста Асєєва, виставляючи його українським розвідником - Фірсов
Бойовики публікують фейки про журналіста Асєєва, виставляючи його українським розвідником - Фірсов

Про це написав на своїй сторінці у Facebook народний депутат України Єгор Фірсов.

«Нещодавно в інтернет-виданнях бойовиків почали з'являтися публікації, які приписують Асєєву. Терористи нібито знайшли щоденник Стаса і публікують з нього окремі розділи. У цих текстах Стаса намагаються виставити розвідником, який виконував різні завдання за наказом українських силовиків», - написав пан Фірсов.

Зокрема полонений журналіст нібито пише про вибухи фосфорних бомб, випущених українськими військовими.

Єгор Фірсов спростував фейки бойовиків та додав фото оригінального щоденника Стаса Асєєва.

«Але я б хотів застерегти і зменшити запал співробітників МДБ і їх кремлівських кураторів. Оригінальний і справжній щоденник Асєєва у мене. Щоб розвіяти всі сумніви, додаю фотографію», - наголосив він.

За словами депутата, мета бойовиків - переконати всіх, що Стас не журналіст, а шпигун, щоб будувати на цьому звинувачення і подальший судовий процес. Асєєва також шантажують, погрожуючи посадити як буцімто спільницю його мати.

«Усе це для того, щоб він під камеру обмовив себе і підтвердив все, що описано в «щоденнику». Такий варіант можливий, знаючи Стаса, я впевнений, він може піти на все аби вберегти маму, - написав Єгор Фірсов. - Чи не останньою можливістю опору Стас користується: з 28 червня він оголосив голодування. За останньою інформацією, його почали годувати насильно».

Як повідомляв «Детектор медіа», понад 300 представників ЗМІ 6 липня під час «Донбас Медіа Форуму 2018» у Харкові підписали звернення на підтримку донецького журналіста Станіслава Асєєва (Васіна), який утримується в полоні бойовиків в окупованому Донецьку та оголосив голодування. Звернення медійників планувалося передати учасникам переговорів у форматі «нормандської четвірки».

Учасники Форуму звернулися також до президента України і представників Міністерства закордонних справ з вимогою активізувати зусилля і тиск через міжнародні структури на «ляльководів "ДНР"», щоб домогтися безумовного звільнення Станіслава Асєєва.

Нагадаємо, Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook зламали. 

14 червня міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала негайно звільнити Станіслава Асєєва (Васіна).

18 липня Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики опублікував заяву, у який зазначено, що неправомірне затримання Станіслава Асєєва за абсурдним звинуваченням проросійськими бойовиками його у шпигунстві на тимчасово окупованих територіях є грубим порушенням прав людини та свободи ЗМІ.

НСЖУ заявила, що життя Станіслава Асєєва під загрозою, й арешт українського журналіста та інших людей, із якими він підтримував контакт, – свідчення тотальних утисків свободи слова та свободи думки на окупованій частині Донбасу.

31 липня 2017 року представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи, представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження українського журналіста, блогера Станіслава Асєєва (Васіна).

5 липня 2018 року колишній нардеп Єгор Фірсов повідомив, що Асєєв вже тиждень як оголосив голодування.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1286
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду