П'ять типів журналістів за Бальзаком: портрети актуальні й досі

П'ять типів журналістів за Бальзаком: портрети актуальні й досі

7 Липня 2018
5550

П'ять типів журналістів за Бальзаком: портрети актуальні й досі

Євген Середа
Журналіст
5550
Чим публіцисти відрізняються від «тенорів» і «палатологів».
П'ять типів журналістів за Бальзаком: портрети актуальні й досі
П'ять типів журналістів за Бальзаком: портрети актуальні й досі

У 1830–1840 роках у Франції досить гаряче проходили дискусії про стан французької преси та її ролі в суспільному житті країни. Брав активну участь у цих обговореннях і Оноре де Бальзак, котрий поставив питання про моральне розкладання журналістської спільноти й викрив справжніх господарів газет — спекулянтів і капіталістів. Тоді ж він написав сатиричний нарис «Монографія про французьку пресу», в якому детально охарактеризував типи журналістського середовища.

Першим видом у Бальзака йдуть «публіцисти», а першим їхнім різновидом письменник ставить, власне, «журналістів». Останніх він ділить на п'ять типів. Їхні портрети багато в чому актуальні й досі, доволі впізнавані вони й у нинішніх реаліях української журналістики.

«Директор — головний редактор — керівник — власник видання»

Вважається публіцистом, оскільки нічого не пише, як інші вважаються публіцистами, тому що пишуть багато. Знаючись із журналістами, встигає набратися деяких ідей, робить вигляд, ніби має широкий кругозір, і поводиться як важлива персона. Найчастіше переповнений заздрістю до талановитих людей, у яких має потребу, й оточує себе посередностями, які йому лестять і недорого беруть за свою працю.

«Директори» діляться на три підвиди: «честолюбці», «ділові люди» й «чистокровні керівники». Першим потрібно видання, щоб захищати політичну систему, в перемозі якої вони зацікавлені, або щоби стати політиком, якого всі бояться. Другі бачать у медіа спосіб помістити капітали, підвищити власну впливовість, отримати задоволення, а іноді й гроші. Ну а треті є керівниками за покликанням, знають ціну своїй владі та насолоджуються від експлуатації чужих мізків, але без шкоди для видання.

Для «честолюбців» і «ділових людей» медіа є засобом, що дозволяє стати важливою персоною, а для «чистокровних керівників» це — все життя, і вмирають вони журналістами.

«Тенор»

Автор передових статей, які збирають основну аудиторію видання. У своїх публікаціях «тенор» зобов'язаний брати верхнє «до», щоб залучити широке коло читачів. Займаючись таким ремеслом, важко не почати фальшивити й не стати посередністю.

Зазвичай передові статті бувають двох видів — опозиційні та провладні. У першому випадку, що б не робив уряд, автор зобов'язаний його засуджувати й лаяти; у другому — захищати й підтримувати. Серед опозиційних і провладних «тенорів» є помірні й радикальні. Вони звикають дивитися на речі під певним кутом і обходитися обмеженою кількістю фраз. Майстерність «тенора» зводиться до того, щоб розуміти й відбивати думки постійних читачів видання.

Політичний розум полягає в тому, щоб уміти передбачати події, розглядати їх зусібіч і передбачати їхні наслідки й вигоди для національної політики. Однак журналіст, який би став писати розумні передові статті, відлякав би середньостатистичного читача. Такі публікації були би зрозумілі тільки тим, хто здатний самостійно заглибитися в суть того, що відбувається, і, отже, не мати потребу в пресі.

«Автор основних статей»

Пише на спеціальні теми, не обмежуючись фразеологією «тенорів». Може мати свою думку, але не про політику, оскільки його тексти повинні хоча б кількома фразами нагадувати про загальну спрямованість видання.

Такі автори, пишучи, наприклад, про торгівлю, сільське господарство або науку, зберігають здатність до здорового глузду, тому насправді набагато цінніші за «тенорів».

Рідко бувають у редакції, їхні статті публікуються 3-4 рази на місяць. Якщо «тенор» зобов'язаний завжди бути в курсі подій, миготіти в коридорах органів влади й на публічних заходах, то автори основних публікацій повинні знати літературу, науку, тому їм платять мало. Їхню роль у виданні можна порівняти з тим, що в театрі називають вихідними ролями.

«Прислуга за все»

Безліч видань наповнюються переважно дрібними нотатками, які публікуються, наприклад, у таких рубриках, як «Події» та «Реклама». Журналіст, котрий їх пише, працює, як правило, під керівництвом головного редактора або власника й отримує тверду зарплату.

До його обов'язків входить: читати загальнонаціональну й регіональну пресу, знаходити замітки про всілякі події, а також приймати або відхиляти рекламні оголошення відповідно до побажань керівника.

«Прислуга за все» змушена щодня робити у своїх текстах протилежні висновки з одних і тих самих фактів, доходячи до абсурду, без чого, власне, не можуть існувати багато видань.

«Палатолог»

Є медіа, які займаються «обробкою» засідань парламенту. Спеціальний журналіст, який виконує цю роботу, стенографує виступи депутатів, а потім переробляє їх відповідно до редакційної політики.

Головна його функція — публікувати заяви тих парламентарів, чиї погляди близькі даному виданню, й виправляти в них, якщо потрібно, ідеологічні «помилки». А другий обов'язок «палатолога» — переказувати декількома словами та відтворювати уривками виступи політичних супротивників.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5550
Читайте також
29.10.2019 16:30
Євген Середа
для «Детектора медіа»
3 586
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду