Італійські журналісти судитимуться з Україною через загибель на Донбасі Андреа Роккеллі

Італійські журналісти судитимуться з Україною через загибель на Донбасі Андреа Роккеллі

6 Липня 2018
2713

Італійські журналісти судитимуться з Україною через загибель на Донбасі Андреа Роккеллі

2713
Адвокати представили цивільний позов у п’ятницю, 6 липня, на першому засіданні суду в справі українця Віталія Марківа, якого обвинувачують у причетності до загибелі італійського репортера Роккеллі та російського дисидента, перекладача Андрія Миронова.
Італійські журналісти судитимуться з Україною через загибель на Донбасі Андреа Роккеллі
Італійські журналісти судитимуться з Україною через загибель на Донбасі Андреа Роккеллі

Про це повідомляє «Радіо Свобода». 

Позов на ім’я посла України в Італії Євгена Перелигіна подали Національна федерація італійської преси (FNSI), Асоціація журналістів Ломбардії та Асоціація фоторепортерів Cesura Lab, яку заснував Андреа Роккеллі. За даними дипломатичних джерел, суть цього позову наразі невідома.

До наступного засідання у справі, призначеного на 14 вересня, коли почнуть заслуховувати свідків, дипломати у співпраці з адвокатом підсудного Раффаеле делла Валле мають виробити подальший план дій української сторони. 

На думку довірених дипломатичних джерел «Радіо Свобода», «справа Марківа стає політичною і переходить на вищий рівень, адже тепер ідеться про обвинувачення не лише громадянина України в убивстві, а й держави Україна». Інтереси країни захищатиме посольство України в Італії спільно з міністерством юстиції України.

На засіданні були присутні обвинувачений Віталій Марків, адвокати обох сторін та їхні родичі і друзі. Серед учасників також були представники дипломатичного корпусу України в Італії, кілька десятків активістів української громади з національними стягами, які біля будівлі суду влаштували флешмоб на підтримку арештованого співвітчизника.

Оприлюднено графік судових засідань: до 30 листопада цього року мають відбутися п’ять засідань у справі, два суди у вересні, один в жовтні і два в листопаді. До постійних телевізійних зйомок процесу рішенням суду допустили «Радіо Свобода». Також суд висвітлюватимуть один італійський телеканал і російський державний канал «Россия-1».

Як повідомляв «Детектор медіа», 6 липня у Павії на півночі Італії почався судовий процес у справі 29-річного бійця Національної гвардії України Віталія Марківа, якого обвинувачують у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі, російського перекладача Андрія Миронова і в спробі убивства французького фоторепортера Вільяма Ругелона 24 травня 2014 року під час воєнних дій біля Слов’янська Донецької області.

поліція Італії затримала громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі 2014 року поблизу Слов'янська (Донецька область).

24 травня 2014 року поблизу Слов'янська (Донецька область) внаслідок мінометного обстрілу  італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов загинули, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

У листопаді 2017 року суд в Італії відхилив клопотання українського нацгвардійця Віталія Марків та не змінив йому запобіжний захід з ув’язнення на домашній арешт.

У січні міністр закордонних справ України Павло Клімкін запропонував створити спільну італійсько-українську слідчу групу для розслідування справи нацгвардійця Віталія Марківа.

Віталій Марків перебуває під вартою в Мілані.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2713
Читайте також
30.07.2019 16:45
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 954
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду