Україна може обміняти Вишинського і ще 12 осіб із подвійним громадянством - Геращенко

Україна може обміняти Вишинського і ще 12 осіб із подвійним громадянством - Геращенко

5 Липня 2018
1108

Україна може обміняти Вишинського і ще 12 осіб із подвійним громадянством - Геращенко

1108
Україна, задля звільнення українських політв’язнів, може віддати Росії, крім 23 узгоджених раніше, ще 13 осіб із подвійним громадянством, в тому числі й керівника «РИА Новости» Кирила Вишинського.
Україна може обміняти Вишинського і ще 12 осіб із подвійним громадянством - Геращенко
Україна може обміняти Вишинського і ще 12 осіб із подвійним громадянством - Геращенко

Про це розповіла віце-спікерка Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко, повідомляє «Громадське».

За її словами, російська омбудсмен Тетяна Москалькова перед приїздом в Україну надіслала список з 50 осіб, які скоїли злочини і яких би вона хотіла відвідати в Україні. Серед них було 23 особи, яких Україна і так була готова віддати задля звільнення Сенцова, Кольченка, Гриба, Карпюка, Панова та інших українців, засуджених у Росії.

«У списку Москалькової були й інші особи, яких мали перевірити компетентні органи, і після цієї перевірки я хочу заявити, що у списку громадян, яких хотіла відвідати Москалькова, були ще 13 осіб: Вишинський, Галичий, Джемієв, Жидких, Камалов, Марчуков, Міхальчевський, Осьмінін, Сотарров, Синичак, Суканов, Шибаєв, Юревич. Вони визнали, що мають подвійне громадянство України та РФ, так само зізнались у роботі на країну агресора», — розповіла Геращенко.

Вона наголосила, що українська сторона задля звільнення наших політв’язнів готова передати РФ цих 13 осіб, якщо РФ ще зацікавлена в їх звільненні.

Як повідомляв «Детектор медіа», днями перша віце-спікерка пояснила, що Кирила Вишинського, керівника «РИА Новости Украина», заарештованого за підозрою у державній зраді, немає у переліку російських громадян, яких Україна готова обміняти на українських політв'язнів, через те, що ані представники ОРДЛО, ані росіяни, ані в Мінську, ані в інших форматах ніколи не включали прізвище Вишинського в свої вимоги щодо обміну.

у понеділок, 2 липня, Ірина Геращенко озвучила імена засуджених або заарештованих в Україні росіян, яких Україна готова обміняти на українських політв'язнів. Вона оприлюднила список із 23 осіб. 

Нагадаємо, 15 травня СБУ заявила, що розкрила діяльність в Україні мережі медіаструктур, підконтрольних РФ. В офісі «РИА Новости Украина» (медіагрупа «Россия сегодня») відбулися обшуки, було затримано журналіста та керівника видання Кирила Вишинського.

Кирилу Вишинському оголосили про підозру в державній зраді. Ще понад 20 громадян України, залучених до журналістської діяльності, поки що проходять у справі у статусі свідків.

16 травня Вишинського етапували до Херсону. а 17 травня заарештували на два місяці без права внесення застави.

1 червня Апеляційний суд не змінив головреду «РИА Новости Украина» Кирилу Вишинському запобіжний захід, залишивши його під арештом на 60 діб. Під час засідання Вишинський заявив про відмову від українського громадянства.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1108
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду