Сенцов став першим лауреатом премії Ukrainian ID Award

Сенцов став першим лауреатом премії Ukrainian ID Award

3 Липня 2018
1241

Сенцов став першим лауреатом премії Ukrainian ID Award

1241
Українському режисеру, політв’язню Олегу Сенцову присуджено премію Міжнародного економічно-гуманітарного форуму Ukrainian ID «за незламну силу у боротьбі за ідеали свободи»
Сенцов став першим лауреатом премії Ukrainian ID Award
Сенцов став першим лауреатом премії Ukrainian ID Award

Про це повідомляє «Громадське телебачення» з посиланням на прес-службу Ukrainian ID.

Зазначено, що оголосити про це організатори премії планували 7 липня під час урочистої церемонії форуму в Каневі, але вирішили зробити це раніше через голодування Сенцова, аби посилити тиск на російську владу.

«Олег Сенцов є людиною культури, українським кінорежисером, який став символом відчайдушної боротьби за свободу та громадянську гідність в усьому світі», – йдеться в повідомленні Ukrainian ID.

Крім того, 7 липня о 19:00 в Каневі з Тарасової гори стартує глобальний флешмоб #FreeSentsov, організований Ukrainian ID.

Оргкомітет форуму закликає всіх долучитися до флешмобу і вийти на площі своїх міст та до дипломатичних представництв Росії та США, аби висловити підтримку Олегу.

Ukrainian ID Awards – щорічна премія, яка присуджуватиметься за видатні досягнення і ефективні практики в ім’я процвітання та гуманізації людства. Лауреатами премії можуть стати громадяни будь-якої країни та професійної сфери, а також організації (крім політичних), що своєю діяльністю зробили значний внесок у відповідальний розвиток світу.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. 

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки» та ін.

15 червня російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що стан здоров’я українського політв’язня Олега Сенцова, який голодує понад місяць, «задовільний». За її словами, Сенцов «не втратив ваги».

22 червня адвокат Дмитро Дінзе повідомив українському омбудсмену про погіршення стану свого підзахисного: Сенцов майже не встає з ліжка, у нього, за словами лікарів, відмовляють рецептори. Також адвокат повідомляв, що у Сенцова проблеми із серцем та нирками.

25 червня генсек Ради Європи офіційно попросив Путіна звільнити політв’язня Сенцова. У Кремлі заявили, що Олег Сенцов не може бути помилуваний на підставі офіційного прохання, яке надіслав генеральний секретар. Сам Сенцов заявив, що не писатиме прохання про помилування. 

Активісти в Україні й усьому світі продовжують вимагати від Росії і президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців. Акції відбуваються в різних країнах і на різних континентах під гаслами #FreeOlegSentsov і #SaveOlegSentsov.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1241
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду