Посередником в обміні політв'язнів між Україною і Росією може виступити Туреччина - Джемілєв

Посередником в обміні політв'язнів між Україною і Росією може виступити Туреччина - Джемілєв

12 Червня 2018
1436

Посередником в обміні політв'язнів між Україною і Росією може виступити Туреччина - Джемілєв

1436
Обмін українських політв'язнів Олега Сенцова і Олександра Кольченка, які незаконно утримуються в Росії, може відбутися за участю Туреччини, припустив Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв
Посередником в обміні політв'язнів між Україною і Росією може виступити Туреччина - Джемілєв
Посередником в обміні політв'язнів між Україною і Росією може виступити Туреччина - Джемілєв

Про це Мустафа Джемілєв сказав в ефірі телеканалу ATR, повідомляє РБК-Україна. 

За словами пана Джемілєва, Туреччина може виступити посередником в обміні політв'язнів між Україною і Росією, як це було у випадку з представниками Меджлісу Ільмі Умеровим і Ахтемом Чийгозом.

Джемілєв процитував президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, який зауважив, що президент РФ Володимир Путін «просто так нічого не віддає».

«Ми знаємо, що Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза обміняли на двох професійних вбивць, співробітників ГРУ, які займалися вбивством чеченських дисидентів. Але я все одно сказав (Ердогану, - ред.): «Може, у вас в заначці є ці бандити, може, обміняємо все-таки на наших патріотів». (Ердоган, - ред.) сказав: «Подумаємо». Такий обмін не виключається», - розповів Джемілєв, зазначивши, що життя Сенцова і Кольченка є для України великою цінністю.

Як повідомляв «Детектор медіа», 13 червня 2018 року в Києві активісти Міжнародної коаліції з прав людини оголосять початок глобальної медіа-кампанії «RedCard4Putin» для звільнення політичних в’язнів у Росії.

Світовий Конґрес Українців, Конґрес Українців Канади, Український Конґресовий Комітет Америки, Союз Українців у Великій Британії та Центрально-східна Європейська Рада об’єдналися для захисту політичних в’язнів Кремля та представлять свій план дій на час Чемпіонату світу з футболу 2018.

Нагадаємо, українського режисера і кримчанина Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Росією Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав  Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС Литви

Олександр Кольченко був затриманий у Криму разом із Сенцовим. У Росії його засудили до 10 років позбавлення волі. 31 травня Кольченко оголосив голодування з вимогою звільнити Сенцова, але 7 червня припинив його через погіршення стану здоров'я.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1436
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду