Представники інтелектуальної еліти з усього світу закликали до бойкоту ЧС-2018 в Росії

Представники інтелектуальної еліти з усього світу закликали до бойкоту ЧС-2018 в Росії

7 Червня 2018
1471

Представники інтелектуальної еліти з усього світу закликали до бойкоту ЧС-2018 в Росії

1471
Близько ста політиків, дипломатів, діячів культури, правозахисників та журналістів зі всього світу закликали лідерів держав, команди яких гратимуть на чемпіонаті світу з футболу в Росії, бойкотувати цю подію, вимагаючи звільнення 70 українців-політв’язнів.
Представники інтелектуальної еліти з усього світу закликали до бойкоту ЧС-2018 в Росії
Представники інтелектуальної еліти з усього світу закликали до бойкоту ЧС-2018 в Росії

Про це повідомляє Центр інформації про права людини з посиланням на відкритий лист, опублікований на платформі openDemocracy. 

Лист адресований політикам тридцяти однієї країни, команди яких змагатимуться в Росії. Це Австралія, Іран, Японія, Саудівська Аравія, Південна Корея, Єгипет, Морокко, Нігерія, Сенегал, Туніс, Коста Ріка, Мексика, Панама, Аргентина, Бразилія, Колумбія, Перу, Уругвай, Бельгія, Хорватія, Данія, Великобританія, Франція, Німеччина, Ісладія, Польща, Португалія, Сербія, Іспанія, Швеція та Швейцарія.

«Наближається головна футбольна подія року, чемпіонат світу. Він відбудеться в Росії всупереч окупації цією країною українського півострова Крим, розв’язанню війни в східній Україні, підтримки брутального диктатора Башара Асада і військових злочинів у Сирії, згортанню демократичних прав власного населення і репресій проти корінного населення окупованого Криму – кримських татар, втручанню у вибори і дезінформаційну кампанію проти західних країн», – йдеться в документі.

Звернення підписали зокрема журналістка та історик Енн Епплбаум, історик Тімоті Снайдер, журналіст Едвард Лукас, політикині Ребекка Хармс і Марілуїза Бек, режисери Аскольд Куров і Жорж Жено, письменники Юрій Андрухович, Оксана Забужко та Сергій Жадан, політв’язні радянських часів Мустафа Джемілєв і Мирослав Маринович та інші.

Підписанти нагадують, що Росія утримує 70 українських політв’язнів, багатьох з яких засудили на основі фальшивих даних, вибитих тортурами. 

Окрема увага в зверненні присвячена кінорежисеру Олегу Сенцову, засудженому до 20 років увя’знення у результаті сфальсифікованого кримінального процесу. З 14 травня він почав голодування з єдиною умовою його припинення – “звільнення всіх українських політв’язнів, які перебувають на території Росії”. Крім того, вже 80 днів голодує український активіст Володимир Балух. За цей час він втратив 30 кг ваги.

Повний текст листа з переліком підписантів доступний за посиланням. Підписати лист можна тут.

Як повідомляв «Детектор медіа», 6 червня у Європарламенті фракція «зелених» представила інтерактивну мапу Росії з місцями тримання політичних в’язнів

Автори карти ставлять собі за мету напередодні чемпіонату світу з футболу звернути увагу вболівальників на порушення прав людини в Росії, пише ЗМІ.

rnrnНа сайті «зелених» представлено дві мапи. На одній схематично зображені стадіони, де відбуватимуться футбольні матчі, а на іншій – місця позбавлення волі, де перебувають політв’язні.На сайті також опубліковано підготовлений правозахисним центром «Меморіал»​ список з понад 100 людей, засуджених за політичними статтями. Серед цих людей – Олег Сенцов, Володимир Балух, Олександр Кольченко та інші українці.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1471
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду