У Росії за убивство дають менше, ніж дали Сущенку – російський експерт

У Росії за убивство дають менше, ніж дали Сущенку – російський експерт

5 Червня 2018
1042

У Росії за убивство дають менше, ніж дали Сущенку – російський експерт

1042
Інформація з відкритих джерел дозволяє зробити впевнений висновок: Роман Сущенко є журналістом, а не шпигуном. Його виманили до Москви і затримали, вважає голова ради Експертної групи «Сова», доктор політичних наук, професор Михайло Савва.
У Росії за убивство дають менше, ніж дали Сущенку – російський експерт
У Росії за убивство дають менше, ніж дали Сущенку – російський експерт

Про це Михайло Савва сказав у інтерв’ю «Радіо Свобода».

«Із точки зору права цей вирок дуже важко оцінювати, бо матеріали кримінальної справи закриті, як всі справи за статтею «шпигунство» кримінального кодексу Російської Федерації», - наголосив пан Савва.

«Сущенка як журналіста цілком могли цікавити подробиці російського наступу на Маріуполь, але трактування шпигунства в сучасній Росії дуже широке. За цією статтею і статтею «зрада Батьківщини» (це той же склад злочину, але стосується громадян Росії) є безліч нічим не обґрунтованих вироків», - зазначив російський правник.

За словами експерта, стаття 276 Кримінального кодексу Росії «Шпигунство» передбачає покарання від 10 до 20 років позбавлення волі. Тобто 10 років – це мінімальна «планка», а 12 років для Сущенка свідчать про те, що ніяких «обтяжливих обставин» слідчі не знайшли. В умовах сучасної Росії це означає, що реальних доказів шпигунства не було. Були тільки свідчення людини, яка виманила журналіста до Москви.

«Для порівняння, від 10 років до «довічного» дають у Росії за умисне вбивство за обтяжливих обставин. Наприклад, за вбивство дитини. Путінська державна машина охороняє себе твердіше і активніше, ніж своїх громадян», - підкреслив Михайло Савва.

Повністю інтерв'ю можна прочитати тут

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув із приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. 27 березня у Московському міському суді почалися попередні слухання у справі Романа Сущенка. Журналіст провину не визнав у повному обсязі.

Громадський захисник журналіста Марк Фейгін заявив, що вирок Сущенку може оскаржуватись півроку.

МЗС України висловив протест Росії у зв'язку з незаконним вироком Романові Сущенку і вимагає його звільнення. 

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив жаль у зв'язку з тим, що українського журналіста Романа Сущенка в Росії засудили до 12 років позбавлення волі, та закликав звільнити його.

Комітет захисту журналістів (CPJ) вважає, що сторона обвинувачення не надала достатньо доказів у справі українського журналіста Романа Сущенка та закликав російську владу негайно його звільнити.

Президент України Петро Порошенко вважає, що «Кремль понесе покарання» за вирок українському журналісту Роману Сущенку.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1042
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду