На Закарпатті засуджено посадовця за ненадання відповіді на запит

На Закарпатті засуджено посадовця за ненадання відповіді на запит

31 Травня 2018
1926

На Закарпатті засуджено посадовця за ненадання відповіді на запит

1926
28 травня Мукачівський районний суд присудив 6,8 тис. грн штрафу з позбавленням права обіймати керівні посади на один рік секретареві Новодавидківської сільської ради Закарпатської області Адріану Скибі за ненадання інформації на запит редакторці видання «Сила народного контролю – Чоп» Лариси Ступак.
На Закарпатті засуджено посадовця за ненадання відповіді на запит
На Закарпатті засуджено посадовця за ненадання відповіді на запит

Вирок було оголошено згідно зі 171 статтею Кримінального кодексу України (Перешкоджання професійній журналістській діяльності), повідомляє «Доступ до правди».

Також зазначено, що поки що в реєстрі судових рішень вирок не опубліковано.

Нагадаємо, раніше пані Ступак надіслала два інформаційні запити до Новодавидівської сільради Мукачівського району, у яких просила надати інформацію про документи на видобуток гравію, глини та піску в річці Латориця, а також відомості про земельні ділянки, які сільрада виділяла на сесіях у 2010 – 2015 роках.

У відповідь Новодавидківська сільрада  послалася на вимоги п.5 ст.19 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», і відповіла таке: «Оскільки інформацію про вашу газету ми не знайшли в жодному офіційному джерелі, то просимо при повторному запиті, якщо такий буде сформовано, надати копії офіційних документів (витяг з ЄДРПУО, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, виписку з ЄДРПОУ, посвідчення журналістів)». Лист підписав в.о. сільського голови Адріан Скиба.  

Зазначимо також, що за позовом Лариси Ступак Хустський у жовтні 2017 року районний суд Закарпатської області виніс вирок голові Нижньобистрівської сільської ради за порушення права журналіста на доступ до інформації та призначив штраф 3,4 тис грн. та зобов'язав його відшкодувати на правову допомогу потерпілої – 7,6 тис грн.

Це був перший випадок, коли журналістка виграла кримінальне провадження по доступу за 171 статтею ККУ. 

7 грудня Мукачівський відділ поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області відкрив кримінальне провадження щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналіста за ч. 3 ст. 171 Кримінального Кодексу України. Справу відкрито за заявою головної редакторки газети «Сила народного контролю – Чоп» Лариси Ступак щодо ненадання доступу до публічної інформації начальницею управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міськради Наталією Зотовою.

Згодом пані Зотова звернулась до Комісії журналістської етики (КЖЕ) зі скаргою на дії Лариси Ступак.

У льтому КЖЕ публічно засудила спосіб дій пані Ступак і розповсюдження нею матеріалів, що містять образи на адресу чиновниці Мукачівської міської ради Наталі Зотової та її колег.

У березні Закарпатська обласна організація Національної спілки журналістів України заявила про «нівелювання статусу журналіста в області псевдожурналістами Ларисою Ступак та Іваном Данацком» і про відмежування від діяльності таких журналістів.

Фото: скріншот відео

Відео: YouTube Ярослава Сайкевича

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1926
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду