Ірина Геращенко закликала представника ОБСЄ відвідати ув’язненого терористами Станіслава Асєєва

Ірина Геращенко закликала представника ОБСЄ відвідати ув’язненого терористами Станіслава Асєєва

31 Травня 2018
1354

Ірина Геращенко закликала представника ОБСЄ відвідати ув’язненого терористами Станіслава Асєєва

1354
Перша заступниця голови Верховної Ради України, член гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи на переговорах у Мінську Ірина Геращенко закликала представника ОБСЄ Тоні Фріша відвідати в тюрмі терористів «ДНР» журналіста Станіслава Асєєва (Васіна).
Ірина Геращенко закликала представника ОБСЄ відвідати ув’язненого терористами Станіслава Асєєва
Ірина Геращенко закликала представника ОБСЄ відвідати ув’язненого терористами Станіслава Асєєва

Про це Ірина Геращенко повідомила на своїй сторінці в Facebook.

«Враховуючи той факт, що МКЧХ (Міжнародний комітет Червоного Хреста – ДМ) жодного разу не мав доступу до заручників і політв‘язнів, офіційно звернулася до координатора ОБСЄ в гуманітарній групі Т. Фріша з вимогою негайно відвідати тюрми на окупованих територіях і провідати всіх наших військових, цивільних, у тому журналіста Асєєва, які роками залишаються без права на листування, на дзвінок, на посилку», – написала пані Ірина.

За її словами, українська сторона наполягає, щоб Міжнародний комітет Червоного Хреста негайно отримав доступ до тюрем на окупованих територіях Донбасу.

Ірина Геращенко також розповіла, що ключовими темами чергового засідання у Мінську були безпека, припинення вогню, деескалація, звільнення заручників і політв‘язнів.  

Українська сторона запропонувала ухвалити спільну заяву ТКГ, в якій зокрема вимагати негайно розблокувати звільнення політв‘язнів Кремля і допустити нарешті МКЧХ до тюрем на окупованих територіях та в РФ.

«Я в гуманітарній групі і наші представники в ТКГ поставили пряме і очевидне запитання росіянам: якою є відповідь РФ на ініціативу України щодо передачі 23 засуджених росіян задля звільнення українців в тюрмах РФ? Ми ще раз звернулися до росіян з ініціативою звільнити ув’язнених українців до старту мундіалю. Позиція росіян феєрична (дослівно): Росія - не учасник конфлікту, тому в Мінську не може обговорюватися тема звільнення українців в російських тюрмах і росіян в українських…

Також українська сторона наполягає, щоб МКЧХ негайно отримали доступ до тюрем ОРДЛО і РФ, до українських політв‘язнів, ми наполягали включити цю норму в заяву гуманітарної групи , але Росія категорично проти», - написала Ірина Геращенко.

Як повідомляв «Детектор медіа», у Києві 4 червня відбудеться презентація книги журналіста Станіслава Асєєва, який перебуває у полоні бойовиків у Донецьку з червня 2017 року. Про це «Детектору медіа» розповіла редакторка «Радіо "Донбас.Реалії"» (проект «Радіо Свободи») Тетяна Якубович.

«Це буде збірка його статей, які вийшли на "Радіо Свобода", в "Дзеркалі тижня", "Укртижні", "Укрправді". Видає її "Радіо Свобода" у видавництві "Люта справа". Передмови написали релігієзнавець Ігор Козловський, викладач Стаса, який провів 2 роки в полоні, Єгор Фірсов, його однокурсник, редактори, які з ним працювали, - Сергій Рахманін ("Дзеркало тяжня"), Дмитро Крапивенко ("Український тиждень"), Мар'яна Драч ("Радіо Свобода")», - розповіла вона.

За словами Тетяни Якубович, обкладинку намалював Сергій Захаров - художник, який теж був у полоні бойовиків.

Як повідомляв «Детектор медіа», Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook – зламали. 

14 червня міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала негайно звільнити Станіслава Асєєва (Васіна).

18 липня Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики опублікував заяву, у який зазначено, що неправомірне затримання Станіслава Асєєва за абсурдним звинуваченням проросійськими бойовиками його у шпигунстві на тимчасово окупованих територіях є грубим порушенням прав людини та свободи ЗМІ.

НСЖУ заявила, що життя Станіслава Асєєва під загрозою, й арешт українського журналіста та інших людей, із якими він підтримував контакт, – свідчення тотальних утисків свободи слова та свободи думки на окупованій частині Донбасу.

31 липня представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи, представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження українського журналіста, блогера Станіслава Асєєва (Васіна).

12 вересня представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір в кулуарах конференції ОБСЄ з імплементації зобов'язань у галузі людського виміру у Варшаві заявив, що Офіс Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ стежить за справами незаконно затриманих і переслідуваних українських журналістів Романа Сущенка, Миколи Семени і Станіслава Асєєва. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1354
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду