Український омбудсмен звернулася до Червоного Хреста із проханням відвідати Сущенка, Сенцова та Кольченка

Український омбудсмен звернулася до Червоного Хреста із проханням відвідати Сущенка, Сенцова та Кольченка

26 Травня 2018
1072

Український омбудсмен звернулася до Червоного Хреста із проханням відвідати Сущенка, Сенцова та Кольченка

1072
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулась до Міжнародного комітету Червоного Хреста з проханням перевірити стан дотримання прав засуджених у РФ Олега Сенцова, Олександра Кольченка та Романа Сущенка.
Український омбудсмен звернулася до Червоного Хреста із проханням відвідати Сущенка, Сенцова та Кольченка
Український омбудсмен звернулася до Червоного Хреста із проханням відвідати Сущенка, Сенцова та Кольченка

Про це йдеться у зверненні Уповноваженого до віце-президента Міжнародного комітету Червоного Хреста Жиля Карбоньє, повідомляє прес-служба омбудсмена.

Так, у зверненні, Людмила Денісова просить Жиля Карбоньє сприяти візиту представника МКЧХ до виправної установи в Челябінській області РФ, де знаходиться Олександр Кольченко, та до виправної колонії в м. Лабитнангі РФ, де зараз Олег Сенцов, щоб перевірити умови утримання та можливість надання медичної допомоги засудженим українцям.

С таким же проханням омбудсмен звернулась і щодо затриманих громадян України Романа Сущенка та Ресуеля Веліляєва, які знаходяться у виправній колонії у Москві.

Крім того, Уповноважений попросила віце-президента МКЧХ посприяти візиту представника організації в слідчий ізолятор міста Сімферополь Автономної Республіки Крим і перевірити умови тримання та надання медичної допомоги Володимиру Балуху, Узеіру Абдуллаєву, Енверу Мамутову, Ремзі Меметову, Зеврі Абсеітову, Рустему Абільтарову, Енверу Сейтосманову, Бекіру Дегерменджі, Асану Чапуху, Кязіму Аметову, Руслану Трубачу та Ісмаїлу Рамазанову.

Людмила Денісова висловлює сподівання, що МКЧХ зможуть здійснити моніторингові візити та надати достовірну інформацію щодо незаконно затриманих громадян України.

Як повідомлялось, Уповноважений Людмила Денісова відкрила провадження за фактами порушення прав і свобод громадян України Олександра Кольченка і Олега Сенцова.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова разом із Олександром Кольченком затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали. Українці відбувають покарання в російських колоніях суворого режиму: Олександр — у Челябінську, а Олег — у Лабитнангі, що за Північним полярним колом.

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням.

Власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув із приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі.  27 березня у Московському міському суді почалися попередні слухання у справі українського журналіста Романа Сущенка, обвинуваченого у «шпигунстві». Журналіст провину не визнав у повному обсязі.

У тюрмах РФ наразі перебувають більше 60 українських політв’язнів, із яких 22 – безпосередньо на території Росії, інші - в окупованому Криму.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1072
Читайте також
26.05.2018 17:05
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 546
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду