У МЗС України припускають варіант обміну Кирила Вишинського на Олега Сенцова

У МЗС України припускають варіант обміну Кирила Вишинського на Олега Сенцова

22 Травня 2018
1100

У МЗС України припускають варіант обміну Кирила Вишинського на Олега Сенцова

1100
Україна розглядає всі можливі варіанти звільнення незаконно ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова, зокрема й обмін на нього затриманого в Києві за підозрою в державній зраді керівника «РИА – Новости Украина» Кирила Вишинського.
У МЗС України припускають варіант обміну Кирила Вишинського на Олега Сенцова
У МЗС України припускають варіант обміну Кирила Вишинського на Олега Сенцова

Про це повідомила на брифінгу речниця Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца, передає QHA.

«Усе можливо. Я не можу розкривати всі деталі, тому що, якби ми оголошували заздалегідь, то і Ахтем Чийгоз, і Ільмі Умеров, мабуть, ще не були б звільнені. Переговорний процес не зупиняється», - зауважила речниця МЗС.

Як повідомляв «Детектор медіа», 14 травня Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова звернулася до російської колеги Тетяни Москалькової через голодування засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова. Український омбудсмен попросила Тетяну Москалькову особисто перевірити умови утримання та можливість надання Олегу Сенцову медичної допомоги.

«Він сказав, що буде голодувати до кінця, можливо до фатального кінця. Він для себе визначив досить такий серйозний крок. Я йому пропонував юридично вирішити це питання. Олег сказав, що не вірить ні в яке правосуддя», - сказав адвокат.

Нагадаємо, 15 травня Служба безпеки України заявила, що розкрила діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних Російській Федерації. В офісі видання «РИА Новости Украина» (медіагрупа «Россия сегодня») відбулися обшуки, було затримано журналіста та керівника видання Кирила Вишинського. Згодом ЗМІ повідомили про обшуки у квартирі кореспондентки «РИА Новости Украина» Людмили Лисенко. В СБУ «Детектору медіа» цю інформацію підтвердили та додали, що загалом СБУ провела п’ять обшуків у цій справі.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що дії співробітників «РИА Новости Украина» підпадають під «державну зраду». Заступник голови Служби безпеки України Віктор Конононенко повідомив, що Кирила Вишинського доцільніше судити як громадянина України, хоча він має також і російське громадянство.

Служба безпеки України також оприлюднила схему, за якою нібито фінансувалося інтернет-видання «РИА Новости Украина» – підрозділ російського державного медіахолдингу МИА «Россия сегодня».

Кирилу Вишинському оголосили про підозру в державній зраді. Ще понад 20 громадян України, залучених до журналістської діяльності, поки що проходять у справі у статусі свідків.

У Росії відреагували на затримання Кирила Вишинського погрозами вжити заходи у відповідь. При цьому, за словами прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова, Росія діятиме «напористо». Згодом Посольство Російської Федерації в Україні направило Міністерству закордонних справ України ноту протесту через обшуки та затримання в «РИА Новости Украина».

17 травня Херсонський міський суд обрав запобіжний захід керівнику «РИА Новости Украина» Кирилу Вишенському у вигляді утримання під вартою на два місяці без права внесення застави.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1100
Читайте також
21.05.2018 11:39
Наталія Гуменюк, Олександр Назаров, Hromadske.ua
2 252
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду