Кабмін затвердив порядок використання коштів для політв’язнів

Кабмін затвердив порядок використання коштів для політв’язнів

14 Травня 2018
1336

Кабмін затвердив порядок використання коштів для політв’язнів

1336
Кабінет міністрів України затвердив порядок використання коштів для захисту і забезпечення прав та інтересів політв’язнів на окупованих територіях. У Кримській правозахисій групі заявили, що кошти неможливо використати для відшкодування вартості правової допомоги
Кабмін затвердив порядок використання коштів для політв’язнів
Кабмін затвердив порядок використання коштів для політв’язнів

Про це повідомляє Центр інформації про права людини.

«Цей порядок визначає механізм використання коштів, передбачених МТОТ у державному бюджеті. Цілями використання бюджетних коштів є здійснення заходів щодо захисту і забезпечення прав та інтересів осіб, позбавлених особистої свободи внаслідок дій незаконних збройних формувань, окупаційної адміністрації та/або органів влади Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях та тимчасово окупованій території України, а також підтримки зазначених осіб та членів їх сімей», – йдеться у тексті постанови.

Тепер, як повідомляє Центр, бюджетні гроші можна буде використовувати у двох напрямах: відшкодування вартості послуг адвокатів та виплати одноразової грошової допомоги політв’язням та їхнім родинам.

Голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник на своїй сторінці у Facebook зазначила, що виділені кошти досі неможливо використати для відшкодування вартості правової допомоги.

«Перший пункт, по суті, не діє. Чому? Тому що рішення про це фінансування приймаються комісією з розгляду питань щодо надання допомоги політв’язням, а також членам їх сімей, але комісії такої нема. Нема положення про неї. І що ще цікаво, що "до складу комісії включаються представники Мін'юсту, Мінфіну, Мінсоцполітики, МВС та СБУ (за згодою), але жодного слова про представників правозахисних та інших організацій, які опікуються проблемами заручників чи бранців Кремля вже 4 роки», – зауважила вона.

За словами Скрипник, під час розробки положення МТОТ може врахувати це та включити пункт про участь правозахисних організацій, але поки що про такі наміри нічого не відомо.

Як повідомляв «Детектор медіа», у тюрмах РФ наразі перебувають більше 60 українських політв’язнів, із яких 22 – безпосередньо на території Росії, інші - в окупованому Криму.

Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко заявила, що звільнення політв’язнів залежить не від дипломатів, а від президента РФ Володимир Путіна.

У квітні 2018 року перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Юсуф Куркчі повідомив, що питання про виділення бюджетних коштів сім'ям політв'язнів буде винесено на розгляд Кабінету міністрів України.

У травні 2018 року Меджліс кримськотатарського народу призначив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза уповноваженим за взаємодію з родичами кримських політв'язнів.

Фото: УНН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1336
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду