Італія проігнорувала пропозицію ГПУ щодо справи Марківа — заступник генпрокурора

Італія проігнорувала пропозицію ГПУ щодо справи Марківа — заступник генпрокурора

8 Травня 2018
1680

Італія проігнорувала пропозицію ГПУ щодо справи Марківа — заступник генпрокурора

1680
Генеральна прокуратура України повідомила італійським колегам про готовність співпрацювати у розслідуванні справи нацгвардійця Віталія Марківа, якого в Італії підозрюють у вбивстві в 2014 році у Слов'янську фотокореспондента Андреа Рокеллі, проте відповіді не отримала.
Італія проігнорувала пропозицію ГПУ щодо справи Марківа — заступник генпрокурора
Італія проігнорувала пропозицію ГПУ щодо справи Марківа — заступник генпрокурора

Про це в ексклюзивному інтерв'ю «Громадському» розповів заступник генерального прокурора України Євгеній Єнін.

«Це і спільний лист від генерального прокурора та голови Служби безпеки України, яка є органом слідства у розслідуванні вбивства громадянина Італії Рокеллі. Ми так само пропонували і візит на місце події, оскільки візит би дозволив зняти низку застережень, а також, можливо, дезавуювати ті свідчення, які наявні у італійської сторони. На сьогодні жодної відповіді попри наші неодноразові нагадування від італійських влад ми не отримували», — сказав пан Єнін.

За його словами, прокуратура висловлювала готовність і щодо створення міжнародної контактної групи.

Єнін додав, що, попри мовчання іноземних колег, українська прокуратура не має жодних сумнівів у компетентності чи неупередженості дії італійської влади і й надалі вимагатиме об’єктивного встановлення істини у справі Марківа та захисту його законих прав та інтересів.

За словами Єніна, в Україні цим розслідуванням займається СБУ Донеччини, тож зараз розглядається варіант передачі справи в інший територіальний підрозділ.

«Зазначене розслідування здійснюється управлінням Служби безпеки України у Донецькій області, наскільки я розумію, з метою підвищення ефективності розслідування не виключається можливість передачі зазначеного кримінального провадження до розслідування центрального апарату Служби безпеки України», — сказав Єнін.

Як повідомляв «Детектор медіа», в лютому 2018 року заступник генерального прокурора Євген Єнін заявив, що Україна не має нарікань щодо розслідування справи арештованого в Італії військовослужбовця Нацгвардії Віталія Марківа, але розраховує на об'єктивність італійської сторони в цьому питанні і згоду створити спільну слідчу групу.

Нагадаємо, поліція Італії затримала громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі 2014 року поблизу Слов'янська (Донецька область).

24 травня 2014 року поблизу Слов'янська (Донецька область) внаслідок мінометного обстрілу  італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов загинули, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

В листопаді 2017 року суд в Італії відхилив клопотання українського нацгвардійця Віталія Марків та не змінив йому запобіжний захід з ув’язнення на домашній арешт.

У січні міністр закордонних справ України Павло Клімкін запропонував створити спільну італійсько-українську слідчу групу для розслідування справи нацгвардійця Віталія Марківа.

Віталій Марків перебуває під вартою в Мілані. 

Фото: 5 канал 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1680
Читайте також
30.07.2019 16:45
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 952
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду