Оголошено збір коштів на підтримку української журналістки, з якою судиться французький режисер

Оголошено збір коштів на підтримку української журналістки, з якою судиться французький режисер

25 Квітня 2018
2460

Оголошено збір коштів на підтримку української журналістки, з якою судиться французький режисер

2460
Об’єднання українців Франції збирає кошти для української журналістки та перекладачки Анни Чесановської, з якою судиться французький режисер, автор антиукраїнського фільму «Україна: маски революції» Поль Морейра.
Оголошено збір коштів на підтримку української журналістки, з якою судиться французький режисер
Оголошено збір коштів на підтримку української журналістки, з якою судиться французький режисер

Про це ІМІ повідомила власна кореспондентка журналу «Український тиждень» у Франції Алла Лазарева.

«Справа Анни Чесановської – це ілюстрація того, що війна проти України здійснюється не лише збройно, але й інформаційно. Сам фільм «Україна: маски революції» є зразком фейкової документалістики, де упередженість автора підміняє собою об’єктивну реальність. Війна, на жаль, – це завжди витрати, яких хотілося б уникнути. Але якщо не захищатися від агресора, зокрема й у правничій площині, його не перемогти. Та держава, яка не дбає про свій інформаційний захист, стає жертвою маніпуляцій ворога, який зазіхає не лише на території, але й на колективну свідомість опонента», – зазначила Алла Лазарева.

Гроші можна переказати в євро на рахунок Об’єднання українців Франції, або в гривнях - мамі Ані, яка живе в Києві.

UNION DES UKRAINIENS DE FRANCE

LA BANQUE POSTALE

Centre Financier

75900 PARIS CEDEX 15

CCP : 1895344M020

IBAN : FR 702004 1000 0118 9534 4M02 039

BIC : PSSTFRPPPAR

Par chèque : UNION DES UKRAINIENS DE FRANCE

186, blvd Saint Germain

75006 PARIS

Чесановська Наталія Анатоліївна: 5167 9856 6008 1803 (ПриватБанк).

Як повідомляв «Детектор медіа», Апеляційний суд Парижа 4 квітня підтвердив обвинувальний вирок, винесений українській журналістці Анні Жаяр-Чесановській за позовом проти неї французького журналіста та режисера Поля Морейри, хоча й зменшив суму компенсації. Журналістка мала намір звертатися до касаційного суду.

«Апеляційний суд зменшив суму: 2 тисячі євро - відшкодування збитків, 3 тисячі євро відповідно до статті 475.1 Кримінально-процесуального кодексу, тобто за процесуальні витрати, і 2 тисячі євро за судове комюніке», - сказав адвокат українки Фредерік Грас.

За рішенням суду, прийнятим в березні поточного року, Жаяр-Чесановська мала відшкодувати збитки на суму 13 тисяч євро та сплатити за судові витрати. Таке рішення суд прийняв після розгляду позову, поданого Полем Морейрою через «наклеп». Анна Жаяр-Чесановська всі звинувачення на свою адресу відкидає і дякує всім, хто її підтримував та допомагав.

Нагадаємо, 1 лютого 2016 року на французькому комерційному каналі Canal+ було вперше показано фільм режисера Поля Морейри «Україна, маски революції». Це відбулося попри прохання посольства у Франції зняти з показу стрічку, яка представляє події в Україні під час Революції гідності в спотвореному вигляді. Фільм викликав різку критику впливових медіа Франції, відомих представників інтелектуальних кіл, української громади, французьких журналістів, які висвітлюють події в Україні.

Над перекладом двох інтерв'ю для фільму працювала українська журналістка, перекладачка, яка давно живе у Франції, Анна Жаяр-Чесановська. Після виходу фільму вона опублікувала статті, в яких звинувачувала Морейру в спотворенні оригінальних слів при монтажі інтерв'ю. Морейра заявив, що вважає звинувачення українки у маніпуляції «наклепом».

У липні 2017 року суд у Франції за позовом Морейри зобов’язав Жаяр-Чесановську сплатити штраф та компенсацію на суму понад 13 тисяч євро.

Фото: «Український тиждень» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2460
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду