Журналістка програла апеляцію французькому режисеру антиукраїнського фільму

Журналістка програла апеляцію французькому режисеру антиукраїнського фільму

7 Квітня 2018
1270

Журналістка програла апеляцію французькому режисеру антиукраїнського фільму

1270
Перекладачка фільму французького кінорежисера-документаліста Поля Морейра «Україна: маски революції» Анна Жаяр-Чесановська оскаржила рішення паризького суду, який оштрафував її за критику на адресу фільму. Проте апеляційний суд підтвердив, що українська журналістка має сплатити штраф, більша частина якого піде на відшкодування моральних збитків Полю Морейрі.
Журналістка програла апеляцію французькому режисеру антиукраїнського фільму
Журналістка програла апеляцію французькому режисеру антиукраїнського фільму

Апеляційний суд Парижа підтвердив апеляційний вирок, винесений журналістці Анні Жаяр-Чесановській за позовом проти неї французького журналіста, режисера фільму «Маски революції» Поля Морейри. Про це повідомляє «Громадське радіо».

Нагадаємо, що пані Анна була запрошена французьким режисером для перекладу двох інтерв'ю українських політиків для використання в стрічці. 

Побачивши повну версію фільму, вона звинуватила Поля Морейру в упередженості, зазначивши, що режисер фільму підтасовував і виривав з контексту заяви українських політиків. Це, на її думку, змінювало сенс їхніх висловлювань. Багато важливих заяв, зазначає Чесановська, були просто вирізані з фільму. Морейра сприйняв її слова як наклеп і зажадав спростування.

Влітку 2017 року суд погодився з доводами режисера і засудив журналістку до штрафу на суму 13,6 тисяч євро, включаючи компенсацію моральної шкоди, витрати на адвоката та судові витрати.

Журналістка оскаржила рішення суду. Проте 4 квітня апеляційний суд підтвердив обвинувальний вирок.

«До апеляції ми дуже добре готувалися. На жаль, Поль Морейра не надав нам повних відео, в результаті я програла також апеляцію. Адвокат Морейри дуже агресивно себе поводив, не давав мені сказати жодного слова. Ставив питання, але навіть не давав мені часу відповісти на них. Я хочу подякувати українській громаді у Франції, українцям в Україні і навіть французьким друзям, бо вони зараз якось організовуються для того, щоб допомогти мені зібрати кошти та піти на касацію і виплатити штраф», - сказала Анна Жаяр-Чесановська.

Нагадаємо, 29 січня 2016 року Посольство України у Франції звернулось до голови Наглядової ради телевізійної групи Canal + Вінсента Боллоре з проханням скасувати показ стрічки «Україна: маски революції» режисера Поля Морейри, яка подає події Євромайдану в Україні з точки зору російської пропаганди.

Однак 1 лютого, незважаючи на зверення української сторони, телеканал Canal+  показав стрічку о 22.30 за місцевим часом. Після цього канал ще двічі повторив показ фільму.

3 лютого стало відомо, що Українська Комісія з журналістської етики (КЖЕ) подає скаргу на документальній фільм «Україна: Маски революції» Поля Морейри, який вийшов 1 лютого у рубриці  Спеціальне розслідування» французького телеканалу Canal+.

Французькі журналісти, які працюють в Україні, підготували текст колективного звернення, в якому виступили з критикою скандальної стрічки «Україна: маски революції» французького документаліста, що повторює тези російської пропаганди щодо подій в Україні 2013-2014 років. Піддали критиці «спеціальне розслідування» Поля Морейри також інші французькі журналісти.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1270
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду