Студенти Вищої школи економіки вважають цензурою видалення свого ток-шоу, в якому Пєсков порівняв жертв домагань із повіями

Студенти Вищої школи економіки вважають цензурою видалення свого ток-шоу, в якому Пєсков порівняв жертв домагань із повіями

31 Березня 2018
1044
31 Березня 2018
17:00

Студенти Вищої школи економіки вважають цензурою видалення свого ток-шоу, в якому Пєсков порівняв жертв домагань із повіями

1044
29 березня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, виступаючи на ток-шоу «У точку!» Факультету комунікацій, медіа та дизайну Вищої школи економіки, прокоментував звинувачення в домаганнях, висунуті кількома журналістками на адресу депутата Держдуми Леоніда Слуцького.
Студенти Вищої школи економіки вважають цензурою видалення свого ток-шоу, в якому Пєсков порівняв жертв домагань із повіями
Студенти Вищої школи економіки вважають цензурою видалення свого ток-шоу, в якому Пєсков порівняв жертв домагань із повіями

Студенти російської Вищої школи економіки (ВШЕ) обурилися и назвали цензурою видалення ток-шоу, в якому Дмитро Пєсков порівняв жертв домагань із повіями. Про це повідомляє «Медуза».

29 березня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, виступаючи на студентському ток-шоу «У точку!» Факультету комунікацій, медіа та дизайну ВШЕ, прокоментував звинувачення в домаганнях, висунуті кількома журналістками на адресу депутата Держдуми Леоніда Слуцького.

Він зазначив, що звинувачення на адресу Слуцького нагадують йому поведінку голлівудських актрис, які, «щоб стати зірками», «зробили багато, що не личить поняттю честі і гідності», а через роки звинуватили в домаганнях продюсера Харві Вайнштейна. Пєсков зробив висновок, що ці жінки повели себе як повії.

В кінці ток-шоу він поцікавився у аудиторії: «Ми ж з вами офф-рекорд розмовляємо?»; зал не відповів йому.

Після закінчення зустрічі зі студентами творці програми, студенти факультету медіа ВШЕ, не змогли отримати вихідні її записи.

«Ми записувалися в [структурному підрозділі факультету медіа ВШЕ] медіацентрі, і записи з усіх камер, з режисерського пульта залишаються у медіацентрі, ми не можемо їх взяти відразу, - розповіла «Медузі» шеф-редактор «В точку!», Студентка факультету медіакомунікацій Дарина Печеніна. - Це як би їхня власність, поки вони не переженуть в формат і не віддадуть це нам. Ми так працюємо третій сезон. Ми прийшли, попросили запис, нам співробітники медіацентру сказали, що нам її не віддадуть, і все, і без коментарів».

Директор медіацентру ВШЕ Володимир Косенчук сказав «Медузі», що знаходиться у відпустці і не має «всієї інформацієї» про долю запису. Він додав, що ток-шоу «У точку!» - «чисто освітня програма, на ній діти вчаться просто».

Професор факультету медіа, керівник напряму «Журналістика» в ВШЕ Сергій Корзун, в свою чергу, розповів «Медузі», що вихідні записи видалені (раніше про це заявляли кілька учасників інтерв'ю з Пєсковим).

«Таке рішення було прийнято через закритість зустрічі, це [була] внутрішня зустріч на території навчального закладу, і тому не було припущення, що вона може бути матеріалом для публікацій в ЗМІ. Зустріч була організована керівництвом факультету, і відповідно, керівництво факультету прийняло рішення не публікувати [запис] після консультації з Пєсковим», - сказав Корзун.

При цьому принаймні частина попередніх випусків ток-шоу «У точку!» є у відкритому доступі.

Вдень 30 березня два десятки студентів факультету медіа ВШЕ опублікували відкритий лист, в якому заявили протест проти незгоди керівництва факультету публікувати запис ефіру з Пєсковим.

У розмові з «Медузою» Сергій Корзун заявив, що не вважає рішення не публікувати запис розмови цензурою.

«Є журналістика професійна і, скажімо так, побутова. Цензура - це акт, який державна влада здійснює щодо ЗМІ. Вища школа економіки не є засобом масової інформації, жоден з навчальних проектів Вишки не є ЗМІ. Ми не журналісти», - заявив професор.

Він також зазначив, що кореспондент «Медузи» напевно знає про зміст розмови студентів з Пєсковим з публікацій в ЗМІ.

«Якщо це опубліковано, це може бути актом цензури? Заборони на публікацію нікому [з гостей шоу] не було, ні один запис із соціальних мереж не видалений. Все, що Вишка вирішила зробити доступним, можливість будь-якої зйомки, аудіозаписи, все це так чи інакше опубліковано. Пєсков в поясненні "Еху" не наполягає на тому, що їх треба видаляти. Для студентів я як викладач ВШЕ, колишній журналіст зі стажем, буду говорити рівно це - де тут цензура?», - додав він.

Корзун додав, що «як журналіст, але не як професор ВШЕ» вважає, що розмову з Пєсковим можна вважати «м'яким зливом»: «Влада, можливо, самі хотіли, щоб ця інформація стала відома».

Декан факультету комунікацій, медіа та дизайну ВШЕ Андрій Бистрицький (також є головою прокремлівського аналітичного центру «Валдай») відмовився від коментарів, пославшись на зайнятість.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1044
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду