НАЗК роз’яснило, хто з учасників антикорупційних ГО мусить подавати е-декларацію

НАЗК роз’яснило, хто з учасників антикорупційних ГО мусить подавати е-декларацію

10:23,
30 Березня 2018
2182

НАЗК роз’яснило, хто з учасників антикорупційних ГО мусить подавати е-декларацію

10:23,
30 Березня 2018
2182
НАЗК роз’яснило, хто з учасників антикорупційних ГО мусить подавати е-декларацію
НАЗК роз’яснило, хто з учасників антикорупційних ГО мусить подавати е-декларацію
Національне агентство з питань запобігання корупції надало обіцяне роз’яснення, хто з учасників антикорупційних громадських організацій зобов’язаний подавати електронну декларацію.

Про це йдеться в роз’ясненні, яке в четвер, 29 березня, затвердило НАЗК на своєму позачерговому засіданні.

НАЗК пояснило, що обов’язок подавати е-декларації не поширюється на осіб, які працюють в антикорупційних об’єднаннях, але безпосередньо не займаються запобіганням і протидією корупції, - бухгалтерів, офіс-менеджерів, прибиральниць тощо.

Зобов’язані подавати декларації особи, які отримують кошти і майно за безпосередню реалізацію в Україні допоміжних проектів у сфері запобігання та протидії корупції, - якщо вони фактично борються з корупцією, а не просто зазначили таку діяльність в статутних документах своєї організації.

Як повідомляв «Детектор медіа», у п’ятницю, 29 березня, Національне агентство із запобігання корупції планує зібратися на позачергове засідання, щоб прийняти роз'яснення щодо подачі громадськими активістами до 1 квітня електронних декларацій, сказав щойно обраний новий керівник Національного агентства з запобігання корупції Олександр Мангул.

«Ми справді сподівалися на те, що парламент таки прийме рішення щодо скасування цього декларування. Цього не сталося – і ми маємо зі всіма учасниками процесу реагувати на це», – зазначив пан Мангул.

22 березня Верховна Рада не внесла до порядку денного законопроекти 8120 та 8120-1, якими пропонувалося відтермінувати подання е-декларацій представниками антикорупційних громадських організацій. Голова парламенту Андрій Парубій кілька разів намагався включити їх до порядку денного, але голосування за це щоразу провалювалося. 

Нагадаємо, термін подачі декларацій членами антикорупційних громадських організацій закінчується 1 квітня, тобто з 2 квітня громадських активістів, які не задекларували свої доходи, можна буде притягати до кримінальної відповідальності.

Верховна Рада планує розглянути скасування електронного декларування для громадських активістів вже після 1 квітня, тобто після закінчення терміну подачі електронних звітів. Про це свідчить заява спікера Андрія Парубія, оприлюднена на сайті парламенту.

Як повідомлялося, Реанімаційний пакет реформ виступив із заявою про те, що законопроекти 6674 та 6675 щодо декларування ГО «містять низку норм, які суперечать національному та міжнародному законодавству, є дискримінаційними та, відповідно, мають бути вилучені із врахуванням таких пропозицій». Представники ГО запропонували Порошенку доопрацювати ці законопроекти і передати на перевірку Венеціанській комісії.

Заступник голови Адміністрації Президента Дмитро Шимків 16 березня нагадав, що у Верховної Ради залишився тиждень, щоб скасувати необхідність електронних декларацій для антикорупційних активістів. «Альтернатива - ганьба країни на міжнародній арені з 1 квітня», - вважає він.

16 березня стало відомо, що  Венеціанська комісія розкритикувала законопроекти, які містять вимоги фінансової звітності і розкриття інформації для антикорупційних активістів.

19 березня громадські організації знов виступили із заявою, у якій вимагають невідкладно скасувати е-декларування для активістів та експертів.

Група країн «Великої сімки» заявила про невідповідність вимог е-декларування для антикорупційних активістів та міжнародних членів наглядових рад державних компаній і закликала Україну скасувати їх відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду