Київ, проваливши скасування е-декларацій для громадських активістів, відходить від європейських прагнень - єврокомісар

Київ, проваливши скасування е-декларацій для громадських активістів, відходить від європейських прагнень - єврокомісар

17:06,
28 Березня 2018
1393

Київ, проваливши скасування е-декларацій для громадських активістів, відходить від європейських прагнень - єврокомісар

17:06,
28 Березня 2018
1393
Київ, проваливши скасування е-декларацій для громадських активістів, відходить від європейських прагнень - єврокомісар
Київ, проваливши скасування е-декларацій для громадських активістів, відходить від європейських прагнень - єврокомісар
Європейський комісар з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган розкритикував провал обіцяного українською владою скасування е-декларацій для громадських активістів.

Про це повідомляє «Українська правда», посилаючись на сайт Єврокомісії. 

Як відомо, 1 квітня закінчується термін подання е-декларацій громадськими активістами, які працюють в сфері протидії корупції.

Брюссель неодноразово вимагав від України скасувати це зобов’язання, але нічого не було зроблено: президент Порошенко запропонував проект закону, який був жорстко розкритикований Венеціанською комісією, а Верховна рада не знайшла голосів для скасування скандальних норм, йдеться в повідомленні.

«Українська влада не виконала своїх зобов'язань», - заявив у зв’язку з цим Йоганнес Ган.

«Відмова від скасування цієї норми, яка поширює на громадських активістів зобов'язання державних службовців, суперечить європейським прагненням України. Це також суперечить наполегливим рекомендаціям, наданим Україні міжнародними партнерами, включаючи Венеціанську комісію, ОБСЄ/БДІПЛ та Євросоюз (в тому числі в контексті моніторингу виконання Україною зобов'язань щодо візової лібералізації)», - додав пан Ган.

Він нагадав, що громадянське суспільство повинно мати змогу контролювати діяльність влади «без зайвих перешкод і втручань», а також - що система е-декларування була створена з метою «запобігання корупції державних посадових осіб», тоді як представники громадянського суспільства не є державними чиновниками.

На думку єврокомісара, такі дії України суперечать Угоді про асоціацію.

«Верховна Рада України повинна повернутися до проблеми та якомога швидше скасувати зобов'язання щодо е-декларування активістів громадянського суспільства, обмеживши ці зобов’язання лише державними посадовцями», - підсумував Йоганнес Ган.

Як повідомляв «Детектор медіа», у п’ятницю, 29 березня, Національне агентство із запобігання корупції планує зібратися на позачергове засідання, щоб прийняти роз'яснення щодо подачі громадськими активістами до 1 квітня електронних декларацій, сказав щойно обраний новий керівник Національного агентства з запобігання корупції Олександр Мангул.

«Ми справді сподівалися на те, що парламент таки прийме рішення щодо скасування цього декларування. Цього не сталося – і ми маємо зі всіма учасниками процесу реагувати на це», – зазначив пан Мангул.

Нагадаємо, 7 лютого українські ЗМІ розповсюдили заяву представниці президента в парламенті Ірини Луценко про те, що «громадські організації та активісти погодилися на розширене подання інформації, розширене звітування».

Водночас виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин повідомив, що остання зустріч президента Петра Порошенка з представниками ГО щодо законопроектів №6674 та №6675 відбулася 17 січня, і громадські активісти-антикорупціонери не погодилися з ідеєю президента замінити обов'язкове подання ними декларацій на розширене звітування про доходи всіх ГО.

Реанімаційний пакет реформ виступив із заявою про те, що законопроекти 6674 та 6675 щодо декларування ГО «містять низку норм, які суперечать національному та міжнародному законодавству, є дискримінаційними та, відповідно, мають бути вилучені із врахуванням таких пропозицій». Представники ГО запропонували Порошенку доопрацювати ці законопроекти і передати на перевірку Венеціанській комісії.

Заступник голови Адміністрації Президента Дмитро Шимків 16 березня нагадав, що у Верховної Ради залишився тиждень, щоб скасувати необхідність електронних декларацій для антикорупційних активістів. «Альтернатива - ганьба країни на міжнародній арені з 1 квітня», - вважає він.

16 березня стало відомо, що Венеціанська комісія розкритикувала законопроекти, які містять вимоги фінансової звітності і розкриття інформації для антикорупційних активістів.

19 березня громадські організації знов виступили із заявою, у якій вимагають невідкладно скасувати е-декларування для активістів та експертів.

Група країн «Великої сімки» заявила про невідповідність вимог е-декларування для антикорупційних активістів та міжнародних членів наглядових рад державних компаній і закликала Україну скасувати їх відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

Фото: 24 Канал

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду