Атака на антитютюнових активістів у низці медіа порушує професійні стандарти – Незалежна медійна рада

Атака на антитютюнових активістів у низці медіа порушує професійні стандарти – Незалежна медійна рада

10:32,
27 Березня 2018
1711

Атака на антитютюнових активістів у низці медіа порушує професійні стандарти – Незалежна медійна рада

10:32,
27 Березня 2018
1711
Атака на антитютюнових активістів у низці медіа порушує професійні стандарти – Незалежна медійна рада
Атака на антитютюнових активістів у низці медіа порушує професійні стандарти – Незалежна медійна рада
Незалежна медійна рада оцінила низку матеріалів, у яких висвітлювалася діяльність ГО «Життя», на предмет їх відповідності професійним стандартам журналістської діяльності.

Свій висновок у цій справі Незалежна медійна рада поширила 27 березня.

Протягом лютого 2018 року в онлайн- та аудіовізуальних медіа було поширено низку матеріалів, які інформували про проблеми боротьби з тютюнопалінням в Україні. Одним із суб’єктів, діяльності яких стосувалися ці матеріали, стала ГО «Життя», директор якої, пан Андрій Скіпальський, звернувся до Незалежної медійної ради із проханням надати експертну оцінку випуску передачі «Тютюнові війни» програми «Stop корупції» на 5-му каналі, а також статті «Антитабачные активисты в Украине обслуживают интересы транснациональных производителей» в інтернет-виданні «Деньги.ua».

У передачі «Тютюнові війни», яка транслювалася 5-м каналом, журналісти проводять розслідування, щоби з’ясувати мотиви учасників антитютюнової боротьби в парламенті. У статті «Антитабачные активисты в Украине обслуживают интересы транснациональных производителей» в інтернет-виданні «Деньги.ua» немає автора; вона присвячена питанням ратифікації Протоколу ВООЗ про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами, а також введенню додаткових обмежень для роздрібної торгівлі цигарками.

Незалежна медійна рада знову наголосила, що осіб, які є представниками громадських організацій, активних у публічному просторі, варто розглядати як публічних осіб, так само як і народних депутатів, — а отже межа критики їхньої діяльності є ширшою, а межі права на повагу до приватного життя — вужчими. Утім, цей факт жодним чином не звільняє медіа при підготовці критичних матеріалів від дотримання професійних стандартів журналістики, як-от достовірності й точності.

Щодо стандарту достовірності, то 5 канал порушив їх у таких моментах:

  • автори передачі некоректні в контексті порівняння доходів пана Скіпальського із загальною сумою донорських коштів, отриманих ГО «Життя», оскільки сума його річного доходу є меншою за витрати на роботу всіх експертів ГО «Життя»;
  • існують сумніви щодо надійності такого джерела, як сайт «Украина криминальная», на який посилається ведуча передачі, стверджуючи, що експерт ГО «Життя» Костянтин Красовський був змушений піти з ВООЗ через фінансові махінації;
  • непідтвердженою залишається теза авторів передачі про те, що саме «бабусі з лотками», які продають цигарки поштучно, є основною причиною популяризації паління серед молоді.

Видання «Деньги.ua» припустилася таких порушень стандартів професійної діяльності журналіста:

  • достовірність: автор наводить низку фактів, зокрема про те, що «количество производителей табачных изделий с того времени сократилась с 24 компаний до пяти», «как свидетельствуют открытые данные той же ВОЗ, введение специфических ограничений на табак никак не отражается на уровне потребления», на які не наводиться жодного підтвердження;
  • точність: тезу Костянтина Красовського, мовляв, «адвалорный акциз ... потерял свой фискальный смысл. По сути, дал менее 1 % от всех акцизных поступлений», видання передало з оригіналу неправильно.

Із повним текстом висновку можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, Незалежна медійна рада є органом саморегулювання у сфері медіа, до якого входять 15 членів – авторитетних журналістів та громадських активістів, які мають ґрунтовний досвід у медійній сфері. Склад медійної ради сформували наприкінці 2015 року п’ять медійних організацій – Центр демократії та верховенства права, Інститут масової інформації, «Інтерньюз-Україна», «Детектор медіа» та фундація «Суспільність».

Окрім надання експертних висновків щодо вирішення суперечливих ситуацій, Незалежна медійна рада надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення регулювання у медійній сфері.

Головою Незалежної медійної ради є голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, секретарями – медіаюристи Ігор Розкладай (Центр демократії та верховенства права) та Роман Головенко (Інститут масової інформації).

За перший рік своєї роботи Незалежна медіайна рада ухвалила 11 рішень, які стосувалися порушення телеканалом НТН декомунізаційних норм законодавства, запису передачі за участі Вікторії Шилової в ефірі телеканалу «Репортер» (Одеса), порушень при висвітленні інформації про пункт для біженців у Яготині, резонансного «Подвійного життя Президента», серіалу «Не зарікайся», критики епізоду «Слідства.Інфо» на сайті texty.org.ua, трансляції телеканалом «Гамма» передач за участю Петра Симоненка, рекламних роликів «Рідна Роса», «Шустов» і «Первак», випуску передачі «Відкритий мікрофон» на радіо «АКС», випусків передачі «Трафік з Кивою» на телеканалі NewsOne і публікації в газеті «Дзеркало тижня» матеріалу Вадима Трояна «Війна на кримінальному фронті». Крім того Незалежна медійна рада підготувала одну рекомендацію Нацраді щодо регулювання контенту.

У 2017 році Незалежна медійна рада ухвалила 10 рішень: щодо змісту розважальних передач та їх анонсів на телеканалі СТБ («Один за всіх», «Битва екстрасенсів», «Хата на тата», «МастерШеф»), щодо правомірності обмеження ретрансляції телеканалу «Дождь» в Україні, щодо трансляції передачі «Территория заблуждений» виробництва телеканалу РЕН ТВ у Маріуполі, щодо трансляції документального фільму «Олесь Бузина: жизнь вне времени», щодо трансляції програми «Слідами грантоїдів: спеціальний репортаж» телеканалом «Україна», щодо сюжету «Отбор судей в Верховный Суд: кто виноват в срыве процесса» у «Подробностях» на «Інтері», щодо змісту розважальних передач та анонсів на телеканалі СТБ, щодо випусків передачі «Стосується кожного» на телеканалі «Інтер» від 9 та 13 жовтня 2017 року, щодо трансляції телеканалом NewsOne сюжету про розгляд комітетом із фінансових питань Конгресу США наявності корупції в НБУ та щодо трансляції телеканалом «112» документального фільму «Операція “Паспорт”».

У 2018 році Незалежна медійна рада ухвалила рішення щодо трансляції телеканалом «UA:Суми» випуску «Видавці коммайна» передачі «Під прицілом», щодо сюжетів про Аднана Ківана на одеських телеканалах, щодо колонки редактора «Жиди чи євреї?» в газеті «Чортківський вісник» від 2 лютого 2018 року, а також склала рекомендації щодо пошуку та титрування експертів у ЗМІ.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду