Апеляційний суд скасував ухвалу про закриття справи щодо побиття журналістів «Наших грошей»

Апеляційний суд скасував ухвалу про закриття справи щодо побиття журналістів «Наших грошей»

22 Березня 2018
1345
22 Березня 2018
12:59

Апеляційний суд скасував ухвалу про закриття справи щодо побиття журналістів «Наших грошей»

1345
Апеляційній суд Київської області 21 березня скасував ухвалу про закриття справи щодо перешкоджання журналістській діяльності, пограбування і побиття журналістів програми «Наші гроші» 28 квітня 2015 року під час зйомки сюжету про заступника міністра МВС Сергія Чеботаря. Справу повернули до Києво-Святошинського суду, який 7 лютого 2018 року її закрив.
Апеляційний суд скасував ухвалу про закриття справи щодо побиття журналістів «Наших грошей»
Апеляційний суд скасував ухвалу про закриття справи щодо побиття журналістів «Наших грошей»

Про це повідомляє Bihus.info.

Під час судового засідання суддя Юрій Слива розпитував прокурора Київської області про результати розслідування провадження щодо підробки підпису на постанові про закриття справи. Прокурор не зміг відповісти, які за рік розслідування проведено слідчі дії.

Як повідомляв «Детектор медіа», 28 квітня 2015 року біля будинку тоді ще заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря невідомі напали на знімальну групу антикорупційного проекту «Наші гроші». Нападники побили оператора, розтрощили техніку та втекли з місця інциденту. Тоді телеканал ZIK, на якому виходила прогарма, повідомляв, що напад здійснили зять Сергія Чеботаря Олег Поліщук і власник автомобіля, на якому здійснювався напад, Сергій Гаврилко.

За фактом нападу на журналістів проекту «Наші гроші» було відкрито два кримінальних провадження - за статтею 186 частиною 2 («Грабіж, поєднаний з насильством», через викрадення у журналістів відеокамери та відеореєстратора), а також за статтею 171 частиною 1 («Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»). Згодом прокуратура Києво-Святошинського району визнала постраждалими журналістів проекту «Наші гроші» Надію Бурдей та оператора Максима Шелеста.

Досудове розслідування цієї справи тривало два роки, нагадує Bihus.info. В 2016 році слідчий Ірпінського відділу поліції Нацполіції Сергій Захарченко виніс постанову про закриття справи через відсутність складу злочину у діях зятя Чеботаря.  Але потерпілим – журналістам “Наших грошей” постанову про про закриття поліція не надіслала. Пізніше з’ясувалось, що слідчий Захарченко не закривав справу і нічого не підписував. За фактом підробки його підпису на постанові про закриття справи 30 січня 2017 року відкрите іще одне кримінальне провадження.

У лютому 2017 року справу щодо побиття журналістів  передано до суду. В судді справу розглядали ще майже рік. 7 лютого 2018 року журналістка програми антикорупційних розслідувань “Наші гроші” Надія Бурдей дізналася про закриття справи щодо нападу на їх знімальну групу на підставі копії постанови, яку слідчий Сергій Захарченко, згідно матеріалам службового розслідування, не підписував.

21 лютого журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» та Ірпінський відділ Києво-Святошинської місцевої прокуратури подали до суду апеляційну скаргу у справі.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1345
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду