В ООН стурбовані відсутністю правосуддя у справі про вбивство Веремія

В ООН стурбовані відсутністю правосуддя у справі про вбивство Веремія

21 Березня 2018
971
21 Березня 2018
13:27

В ООН стурбовані відсутністю правосуддя у справі про вбивство Веремія

971
Управління Верховного комісара ООН з прав людини стурбоване відсутністю правосуддя у справі про вбивство журналіста газети «Вести» В’ячеслава Веремія, фігурантом якої є Юрій Крисін
В ООН стурбовані відсутністю правосуддя у справі про вбивство Веремія
В ООН стурбовані відсутністю правосуддя у справі про вбивство Веремія

Про це йдеться у доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні за період з 16 листопада 2017 року по 15 лютого 2018 року, повідомляє Центр інформації про права людини на своєму сайті.

Автори доповіді звернули увагу на те, що у Шевченківському райсуді Києва Крисіну двічі пом’якшували запобіжний захід, не зважаючи на те, що підозрюваний продовжував скоювати злочини.

Крім того, в Управлінні Верховного комісара вважають, що розслідування у справах про напади на активістів Євромайдану в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року мають серйозні недоліки. Автори доповіді зауважують, що в кримінальних звинуваченнях відсутній зв’язок між діями тодішньої СБУ, «тітушками» та міліцією.

«Належне вивчення цього зв'язку могло вплинути на остаточну кваліфікацію порушень прав людини», – пояснюють у доповіді.

Нагадаємо, журналіста В'ячеслава Веремія було вбито в Києві в ніч проти 19 лютого 2014 року. Він зі своїм колегою поверталися з редакції додому на таксі. У центрі Києва на машину напали озброєні невідомі, витягли водія і пасажирів, почали їх бити залізними прутами, потім вистрелили у журналіста. В'ячеслав Веремій помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення. 

Шевченківський районний суд Києва 22 грудня визнав винним фігуранта справи про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія Юрія Крисіна – йому призначили покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки. Генеральна прокуратура наполягала на шести роках позбавлення волі для Юрія Крисіна, який бив журналіста. Крисін визнав себе винним у хуліганстві.

Після цього медійники та правозахисники виступили із заявою, у якій наполягають на повному та об’єктивному дослідженні справи Крисіна.

З 17 по 29 січня до Апеляційного суду міста Києва надійшло чотири апеляційних скарги щодо вироку засудженого.

26 лютого ЗМІ повідомили про те, що причетний до убивства журналіста Крисін перебуває в дитячому відділенні вад серця в Інституті серця. Активісти вівдідали обвинуваченого та облили його зеленкою. Міністерство охорони здоров’я України звернулося до директора ДУ «Інститут серця МОЗ України»Бориса Тодурова з проханням надати пояснення чи відповідає дійсності інформація, що в дитячому відділенні Інституту серця перебуває дорослий пацієнт. За словами пана Тодурова, Крисін звернувся до Інституту серця зі скаргами на болі в серці, а вільні місця на той час були лише у дитячому відділенні.

1 березня Юрій Крисін не з’явився до Апеляційного суду Києва, де мав відбутися розгляд апеляції щодо його умовного вироку за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України (напад на журналіста В’ячеслава Веремія, який загинув у лютому 2014 року). Суд вирішив перенести засідання на 19 березня та застосувати щодо Крисіна привід (примусову доставку).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
971
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду