Опитування: 70% французів підтримують наміри уряду протидіяти фейковим новинам (ВИПРАВЛЕНО)

Опитування: 70% французів підтримують наміри уряду протидіяти фейковим новинам (ВИПРАВЛЕНО)

11 Березня 2018
1186
11 Березня 2018
12:31

Опитування: 70% французів підтримують наміри уряду протидіяти фейковим новинам (ВИПРАВЛЕНО)

1186
На думку опитаних французів, журналістика грає важливу роль і приносить користь демократичному суспільству.
Опитування: 70% французів підтримують наміри уряду протидіяти фейковим новинам (ВИПРАВЛЕНО)
Опитування: 70% французів підтримують наміри уряду протидіяти фейковим новинам (ВИПРАВЛЕНО)

На це вказують дані опитування, опубліковані в неділю газетою Le Journal du Dimanche.

Опитування було здійснено службою Viavoice на замовлення найбільших ЗМІ, зокрема, медіахолдингів France Televisions і France Medias Monde.

Значну увагу в опитуванні було приділено ставленню населення до фейкових новин. На те, що в соціальних мережах і в інтернеті поширюється все більше чуток і неправдивої інформації вказали 87% французів. При цьому 71% вважає, що «все важче відрізнити сайти справжніх ЗМІ, що містять достовірну інформацію, від тих, на яких фігурують неперевірені відомості».

У зв'язку з цим 70% французів вважають, що «для державних органів нормально забороняти фейкові новини, оскільки вони мають все більший вплив на вибір виборців та на демократію». Протилежної думки дотримуються лише 20%.

Проте 67% респондентів відзначають, що, на їхню думку, «влада і юстиція не мають у своєму розпорядженні можливістей визначити, чи є новини фейковими, і робити це, перевіряючи інформацію, повинні самі журналісти».

Опитування також підтвердило, що переважна більшість французів - 92% - упевнені в користі журналістики. З них 42% вважають, що журналістика «дуже корисна» для суспільства.

Переважна більшість опитаних (84%) - відповідаючи на питання анкети, підкреслили, що «журналістика буде існувати завжди і нормального суспільства без ЗМІ бути не може».

40% респондентів згодні з твердженням, що якісна інформація надається в ЗМІ не безкоштовно, а платно. 49% учасників опитування із цим не згодні, а 11% не визначилися.

Опитані французи очікують, що журналісти перевіряють неправдиву інформацію та чутки (61%), надають практичну інформацію, корисну в повсякденному житті (49%), виявляють незаконні або шокуючі факти та практики (48%). Натомість лише 27% очікують, що ЗМІ допомагатимуть їм скласти думку з певного питання, а 26% - що висвітлюватимуть життя звичайних людей.

Як зазначив з цього приводу голова відділу досліджень Viavoice Орельєн Прюдом, «французи висловлюються в першу чергу за існування таких ЗМІ, які будуть подавати суспільству сигнали тривоги та інформувати його. А не за ЗМІ, які дотримуються певної політичної позиції і вказують людям, що їм слід думати з того чи іншого приводу». 

Опитування було проведено в період з 12 по 15 лютого на основі репрезентативної вибірки в 1008 осіб у віковій групі з 18 років.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1186
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду