CPJ закликав українську владу випустити азербайджанського журналіста за кордон

CPJ закликав українську владу випустити азербайджанського журналіста за кордон

9 Березня 2018
1249

CPJ закликав українську владу випустити азербайджанського журналіста за кордон

1249
«Комітет захисту журналістів» (CPJ) закликав українську владу повернути азербайджанському опозиційному журналісту Фікрету Гусейнлі документи для виїзду за кордон і дозволити йому виїхати з України.
CPJ закликав українську владу випустити азербайджанського журналіста за кордон
CPJ закликав українську владу випустити азербайджанського журналіста за кордон

Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на сайт CPJ.

«Ми закликаємо українську владу негайно повернути проїзні документи Фікрету Гусейнову і дозволити йому виїхати з України. Київ не повинен бути співучасником переслідування критиків влади з боку Азербайджану. Ми також закликаємо українську поліцію розслідувати напад на Гусейнова, який відбувся 5 березня», – заявила координатор програм CPJ для Європи і Центральної Азії Ніна Огнянова.

Як повідомляв «Детектор медіа», азербайджанський опозиційний журналіст Фікрет Гусейнлі заявив, що 5 березня його намагались викрасти у Києві з орендованої квартири. Він розповів, що до нього прийшли четверо чоловіків у цивільному, назвались представниками поліції, але не показали ніяких документів, і намагались його затримати нібито через розшук Інтерполом.

Сам Фікрет Гусейнлі вважає, що його хотіли затримати і екстрадувати до Азербайджану. Серед осіб у цивільному були люди, які розмовляли азербайджанською мовою.

Журналістові вдалося втекти, вистрибнувши з вікна, при цьому він поранив руку.

Нагадаємо, 14 жовтня 2017 року азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі, який вимушено мешкає у Нідерландах, затримали в аеропорту «Бориспіль» у Києві. Згодом у Держприкордонслужбі підтвердили інформацію про затримання журналіста і зазначили, що передали його до Нацполіції. Причиною затримання називали те, що журналіст перебуває у базі Інтерполу.

До суду Фікрет Гусейнов перебував в ізоляторі тимчасового утримання в місті Переяславі-Хмельницькому.

17 жовтня Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід журналісту, громадянину Нідерландів Фікрету Гусейнлі у вигляді 18 діб арешту. Адвокати журналіста оскаржили його арешт в апеляції.

Директор російської редакції азербайджанського каналу Turan TV Емін Ахмедбеков розповсюдив заяву, у якій він твердить, що видача Азербайджану журналіста каналу Гусейнова загрожує його життю і здоров’ю. 

27 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва відпустив арештованого опозиційного азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнова (Гусейнлі) на поруки народного депутата Миколи Княжицького і правозахисника Бориса Захарова.

20 грудня Апеляційний суд Києва ухвалив рішення щодо переносу на 16 січня 2018 року розгляд скарги прокуратури Київської області.

13 лютого Прокуратура Київської області відмовилась від оскарження ухвали Шевченківського районного суду міста Києва щодо звільнення з-під варти журналіста азербайджанського телеканалу «Туран ТВ» Фікрата Гусейнлі на поруки депутата від «Народного фронту» Миколи Княжицького та керівника адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Бориса Захарова. Натомість прокуратура проситиме суд продовжити для журналіста підписку про невиїзд для подальшого проведення екстрадиційної перевірки.

Фікрет Гусейов залишив Азербайджан 10 років тому, після того, як його викрали і жорстоко побили. Викрадачів не досі знайдено. Як повідомляють колеги журналіста, Фікрет Гусейнов вже отримав громадянство Нідерландів і співпрацює із опозиційним телеканалом «Туран», що транслюється з-за кордону.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1249
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду