У Криму за коментар у Facebook засудили до двох років умовно активіста Сулеймана Кадирова

У Криму за коментар у Facebook засудили до двох років умовно активіста Сулеймана Кадирова

1 Березня 2018
1077

У Криму за коментар у Facebook засудили до двох років умовно активіста Сулеймана Кадирова

1077
1 березня підконтрольний Кремлю Феодосійський міський суд засудив кримськотатарського активіста Сулеймана Кадирова до двох років умовно із забороною здійснення публічної діяльності на такий же термін. Захист подаватиме апеляцію
У Криму за коментар у Facebook засудили до двох років умовно активіста Сулеймана Кадирова
У Криму за коментар у Facebook засудили до двох років умовно активіста Сулеймана Кадирова

Вирок оголосила суддя Феодосійського міського суду Анастасія Шаповал, повідомляє «Крим.Реалії».

Активіст Кадиров визнаний винним у публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії за коментар у Facebook: «Крим – це Україна. Завжди була, є і буде».

Як пише видання, суддя Шаповал підкреслила, що «Крим є частиною Росії, що зобов'язана захищати свою цілісність».

За повідомленням «Крим.Реалії», адвокат кримськотатарського активіста Олексій Ладин подаватиме апеляцію на рішення Феодосійського міського суду: «Апеляція буде обов'язково».

Як повідомляв «Детектор медіа», 12 лютого на засіданні у справі Сулеймана Кадирова експерт-лінгвіст і експерт-психолог не знайшли у висловлюваннях підсудного закликів до порушення територіальної цілісності Росії. Експерти дійшли висновку, що в словах пана Кадирова про український Крим немає закликів, а є «схвалення».

Нагадаємо, за версією звинувачення, пан Кадиров у березні 2016 року зробив репост відеоролика Дем'яна Демьянченка, який представлявся кримським татарином із Сімферополя і заявляв про створення батальйону «Крим» для звільнення непідконтрольних частин Донецької та Луганської областей України. Через кілька місяців під репостом з'явився коментар від пана Кадирова в тому числі зі словами «Підтримую, Крим був, є і буде Україною».

Проти нього було порушено справу за статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії. Звинувачення базується на експертизі, проведеній експертами ФСБ, які доводять, що в коментарі Кадирова є заклик до порушення територіальної цілісності Росії.

Російські силовики 5 жовтня 2016 року прийшли з обшуком в будинок кримськотатарського активіста Сулеймана Кадирова, вилучили у нього ноутбук і телефон. Кадирова підозрювали в закликах до невизнання кордонів Росії та підтримці громадського об'єднання «Аскер».

Кримінальну справу стосовно Кадирова порушили 11 жовтня 2016 року за підозрою в сепаратизмі. У квітні 2017 року російська служба з фінансового моніторингу внесла Кадирова до переліку екстремістів і терористів.

Сам Кадиров стверджує, що кримінальна справа - це провокація спецслужб у відповідь на його активну громадянську позицію і правозахисну діяльність.

Нагадаємо також, 15 січня координатор правозахисної організації «КримSOS» Таміла Ташева повідомила, що дослідження українських правозахисників «Енциклопедія репресій в Криму з моменту анексії Росією», в якому зібрані порушення прав людини на півострові з лютого 2014 року до 31 жовтня 2017 року, передадуть в бібліотеки і державні інститути.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1077
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду