У Криму активісту Сулейману Кадирову за пост у Facebook можуть дати три роки умовно і заборонити публічну діяльність

У Криму активісту Сулейману Кадирову за пост у Facebook можуть дати три роки умовно і заборонити публічну діяльність

28 Лютого 2018
1036

У Криму активісту Сулейману Кадирову за пост у Facebook можуть дати три роки умовно і заборонити публічну діяльність

1036
Прокурор у Феодосії просить три роки умовно і заборону займатися публічною діяльністю для кримськотатарського активіста Сулеймана Кадирова, якого на анексованому півострові звинувачують у публічних закликах «до порушення територіальної цілісності РФ».
У Криму активісту Сулейману Кадирову за пост у Facebook можуть дати три роки умовно і заборонити публічну діяльність
У Криму активісту Сулейману Кадирову за пост у Facebook можуть дати три роки умовно і заборонити публічну діяльність

Про це повідомляють «Крим.Реаліі».

Перед засіданням підконтрольного Кремлю Феодосійського міського суду суддя Анастасія Шаповал долучила до матеріалів справи всі надані стороною захисту резолюції Радбезу ООН і органів Євросоюзу, що підтверджують українську приналежність Криму і оцінюють дії Росії навесні 2014 року як незаконну анексію півострова, йдеться в повідомленні.

До матеріалів справи було також долучено Будапештський меморандум про гарантії територіальної цілісності України, а також договір України і Росії про кордони, згідно з яким межа проходить по Керченській протоці.

Сам Сулейман Кадиров, виступаючи в середу, 28 лютого, в дебатах сторін, заявив про свою невинність у публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії.

«Я ніколи не приховував свою українську позицію, завжди це говорив, це моє право, як людини і громадянина. Я її не приховую. Винним себе не вважаю», – заявив Кадиров і зазначив, що слідство фактично фальсифікувало матеріали справи та свідчення низки свідків, деякі з яких виступали на стороні обвинувачення і в справі кримського журналіста Миколи Семени, засудженого за аналогічним звинуваченням.

Як повідомляв «Детектор медіа», 12 лютого на засіданні у справі Сулеймана Кадирова експерт-лінгвіст і експерт-психолог не знайшли у висловлюваннях підсудного закликів до порушення територіальної цілісності Росії. Експерти дійшли висновку, що в словах пана Кадирова про український Крим немає закликів, а є «схвалення».

Нагадаємо, за версією звинувачення, пан Кадиров у березні 2016 року зробив репост відеоролика Дем'яна Демьянченка, який представлявся кримським татарином із Сімферополя і заявляв про створення батальйону «Крим» для звільнення непідконтрольних частин Донецької та Луганської областей України. Через кілька місяців під репостом з'явився коментар від пана Кадирова в тому числі зі словами «Підтримую, Крим був, є і буде Україною».

Проти нього було порушено справу за статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії. Звинувачення базується на експертизі, проведеній експертами ФСБ, які доводять, що в коментарі Кадирова є заклик до порушення територіальної цілісності Росії.

Російські силовики 5 жовтня 2016 року прийшли з обшуком в будинок кримськотатарського активіста Сулеймана Кадирова, вилучили у нього ноутбук і телефон. Кадирова підозрювали в закликах до невизнання кордонів Росії та підтримці громадського об'єднання «Аскер».

Кримінальну справу стосовно Кадирова порушили 11 жовтня 2016 року за підозрою в сепаратизмі. У квітні 2017 року російська служба з фінансового моніторингу внесла Кадирова до переліку екстремістів і терористів.

Сам Кадиров стверджує, що кримінальна справа - це провокація спецслужб у відповідь на його активну громадянську позицію і правозахисну діяльність.

Нагадаємо також, 15 січня координатор правозахисної організації «КримSOS» Таміла Ташева повідомила, що дослідження українських правозахисників «Енциклопедія репресій в Криму з моменту анексії Росією», в якому зібрані порушення прав людини на півострові з лютого 2014 року до 31 жовтня 2017 року, передадуть в бібліотеки і державні інститути.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1036
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду