Правоохоронців закликали розслідувати злочини проти рівненських журналістів і активістів

Правоохоронців закликали розслідувати злочини проти рівненських журналістів і активістів

23 Лютого 2018
1674

Правоохоронців закликали розслідувати злочини проти рівненських журналістів і активістів

1674
«Рада реформ Рівного», Інститут масової інформації та Transparency International Україна закликають правоохоронні органи максимально оперативно розслідувати злочини проти журналістів і громадських активістів і запобігти загостренню ситуації.
Правоохоронців закликали розслідувати злочини проти рівненських журналістів і активістів
Правоохоронців закликали розслідувати злочини проти рівненських журналістів і активістів

«Рада реформ Рівного» закликає правоохоронні органи оперативно та об’єктивно розслідувати злочини проти журналістів і громадських активістів, скоєні в місті останнім часом, а також вжити заходів, аби запобігти наступним подібним злочинам.

Про це йдеться в заяві Координаційної ради Об’єднання громадських організацій «Рада реформ Рівного», оприлюдненій на сторінці Ради в Facebook.

Автори звернення нагадують, що 22 лютого невідомий вчинив підпал офісу громадської організації «Агенція журналістських розслідувань «Четверта влада». А у ніч з 18 на 19 лютого було здійснено підпал дверей помешкання родичів ще одного журналіста, керівника ГО «Антикорупційний моніторинг» (АКМ) Юрія Дюга. Саме за цією адресою зареєстрована ГО Юрія Дюга «АКМ».

«Почерк обох підпалів дуже схожий. Обидві організації є членами об’єднання «Рада реформ Рівного», активно та професійно працюють у сфері журналістських розслідувань, викрили чимало фактів зловживань у різних сферах життя міста та області», - наголошується в заяві.

У зверненні також нагадується, що у ніч з на 18 лютого було пограбовано одного з рівненських провайдерів. У нього було викрадено сервери, на яких зберігалися сайти «Четверта влада», «Голосно» та «Рівне 1», а також громадських організацій – Громадянська мережа «Опора» (рівненський осередок) та «Інфохаб», обидві є членами об’єднання «Рада реформ Рівного».

«За дивним збігом обставин у ці дні у Рівному перебували представники місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Схоже хтось свідомо дестабілізує ситуації в нашому місті. При цьому, за таких обставин, ніхто з громадських активістів та журналістів не може почуватися в безпеці», - зазначається в заяві.

Transparency International Україна вважає, що підпал офісу «Четвертої влади» у Рівному пов’язаний з викриттям журналістами корупційних схем та вимагає від правоохоронців оперативного розслідування.

«Рівненська організація «Четверта влада» розслідувала та поширювала інформацію про масштабні корупційні оборудки, зокрема незаконне будівництво та участь прокурорів у справі «бурштинової мафії». Після випуску розслідування про статки вихідця з Рівненщини, а нині першого заступника голови Служби безпеки України Павла Демчини, активісти отримували листи від СБУ з вимогою надати вичерпну інформацію про фінансування проектів організації, що можна оцінити як неприхований тиск, адже вся інформація про проекти, які реалізуються в межах міжнародної технічної допомоги, надається державі», - йдеться в заяві Transparency International Україна.

Українське представництво міжнародного антикорупційного руху Transparency International закликає правоохоронні органи розслідувати цей та інші випадки максимально оперативно.

«Восени 2017 року набрала обертів ганебна публічна розправа над антикорупціонерами: активісти й журналісти з Харкова, Полтави, Одеси зазнавали фізичного насильства й пов'язували це з їхньою роботою. Такі напади на антикорупціонерів є неприпустимими, загрожують громадянському суспільству та, на думку глобального руху Transparency International, досі є перепоною для руху України вгору в Індексі сприйняття корупції», - наголошують в організації.

Громадська організація «Інститут масової інформації» також закликає представників Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів взяти під контроль ситуацію з розслідуванням підпалу офісу інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада» в Рівному та вжити зусиль, щоб сприяти оперативному встановленню і покаранню нападників. Про це йдеться в офіційному листі ІМІ на адресу Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів. 

Як повідомляв «Детектор медіа», увечері 22 лютого в місті Рівне невідомий чоловік підпалив редакцію інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада», журналісти якого займаються розслідуваннями. У поліції розпочали досудове розслідування за попередньою правовою кваліфікацією ч.2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне пошкодження майна шляхом підпалу). 

Національна поліція Рівненської області розпочала досудове розслідування за попередньою правовою кваліфікацією ч.2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне пошкодження майна шляхом підпалу).

Головний редактор інформаційно-аналітичного видання «Четверта влада» Володимир Торбіч повідомив «Детектору медіа», що підпал приміщення редакції пов’язаний виключно з професійною журналістською діяльністю.

Правозахисна організація Freedom House в Україні засуджує переслідування проти активістів та закликає провести чесне й неупереджене розслідування підпалу офісу інформаційно-аналітичного видання «Четверта влада» у Рівному.

Фото: Facebook «Четвертої влади»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1674
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду