Сенцова та Сущенка можуть обміняти на кримських дезертирів Баранова і Одинцова – представник омбудсмена

Сенцова та Сущенка можуть обміняти на кримських дезертирів Баранова і Одинцова – представник омбудсмена

16 Лютого 2018
1158

Сенцова та Сущенка можуть обміняти на кримських дезертирів Баранова і Одинцова – представник омбудсмена

1158
Представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига сказав, що українців Романа Сущенка та Олега Сенцова планують обміняти на кримських дезертирів Олександра Баранова та Максима Одинцова, яких в Україні засудили до 13 і 14 років позбавлення волі.
Сенцова та Сущенка можуть обміняти на кримських дезертирів Баранова і Одинцова – представник омбудсмена
Сенцова та Сущенка можуть обміняти на кримських дезертирів Баранова і Одинцова – представник омбудсмена

Такі прізвища Михайло Чаплига озвучив у ефірі телеканалу NewsОne.

На його думку, зараз йде підготовка до такого обміну.

«Є такі громадяни Одинцов і Баранов, які вже отримали вироки. Тут питання: чи будуть вони їх оскаржувати. Інша інформація про те, що справу Сущенка вже передали до суду. Фактично я в цьому бачу досить активну підготовку до обміну Баранова і Одинцова на Сущенка і Сенцова», - пояснив пан Чаплига.

За його словами, щоб такий обмін відбувся, ув’язнені з обох сторін мають отримати вироки відповідно в Росії і в Україні, а потім бути помилувані.

NewsОne нагадує, що Подільський районний суд Києва визнав дезертира Олександра Баранова, захопленого на адмінкордоні з анексованим Росією Кримом, винним у державній зраді. Його засудили до 13 років позбавлення волі з позбавленням військового звання «молодший сержант». Також Дарницький райсуд Києва виніс вирок кримському дезертиру Максиму Одинцову - 14 років за гратами.

Як повідомляв «Детектор медіа», незаконно заарештований в Росії український журналіст Роман Сущенко, за словами його адвоката Марка Фейгіна, сподівається, що цього року його обміняють на російських військових.

За словами захисника, із Сущенком він зустрівся у СІЗО 15 лютого. Фейгін зазначив, що журналіст із великою увагою сприйняв слова Президента України про готовність обміняти його на російських військових, затриманих на території України.

«Роман дуже сподівається, що вже в цьому році він зможе опинитися на волі», – сказав адвокат.

Днями український режисер, кримчанин Олег Сенцов уперше подзвонив із колонії у російському місті Лабитнангі своїй сестрі Наталії Каплан. 

«Уперше з Лабитнангі подзвонив Олег. Каже, що передача і гроші на рахунок поки не потрібні. Як і раніше, відмовляється від побачень. Сказав: «Я чекаю іншого». Чесно йому відповіла, що поки ступор повний. Натякає на обмін полоненими...», — написала пані Каплан.

Нагадаємо, кримчанина Олега Сенцова разом із Олександром Кольченком затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

За повідомленнями, стан здоров’я Олега Сенцова в колонії на Ямалі різко погіршився: перебуваючи у російських колоніях, він сильно схуд, погано харчувався, у нього почалися проблеми із серцем.

Як повідомляв «Детектор медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув із приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. 

24 січня, Московський міський суд продовжив українському журналістові термін арешту ще на два місяці - до 30 березня 2018 року.

На фото: Михайло Чаплига

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1158
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду