Журналістів не пустили на засідання комісії з виборів ректора Херсонської морської академії

Журналістів не пустили на засідання комісії з виборів ректора Херсонської морської академії

14 Лютого 2018
1250

Журналістів не пустили на засідання комісії з виборів ректора Херсонської морської академії

1250
13 лютого у Херсоні члени виборчої комісії не пустили журналістів на засідання виборчої комісії з виборів ректора Херсонської державної морської академії, де відбувався підрахунок голосів
Журналістів не пустили на засідання комісії з виборів ректора Херсонської морської академії
Журналістів не пустили на засідання комісії з виборів ректора Херсонської морської академії

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на видання «Новий день».

Зазначено, що редактор газети «Новий день» Анатолій Жупина та журналістка Марина Савченко мали акредитацію на засідання, але їх не пустили. Недопуск представників ЗМІ голова комісії аргументував методичними рекомендаціями Міністерства освіти, затвердженими постановою Кабміну від 2014 року.

«Після завершення голосування приміщення зачиняється і в ньому мають право перебувати тільки члени виборчої комісії, представники засновника закладу, кандидати і спостерігачі. Якщо ми вам дозволимо бути присутніми при перерахунку голосів, будь-який із спостерігачів може виступити із заявою, що там були присутні люди, не передбачені процедурою Кабінету Міністрів України», – зазначив голова виборчої комісії Валентин Синько.

Відтак, як зазначає ІМІ, журналістам довелося чекати в коридорі, а засідання комісії слухати в онлайн-режимі.

Голова Херсонської обласної організації КВУ Дємєнтій Бєлий в коментарі виданню зазначив, що на виборах ректора академії були порушені права журналістів, оскільки діяльність представників ЗМІ регламентується низкою законів України.

В коментарі ІМІ головний редактор «Нового дня» повідомив, що редакція вважає це порушенням прав журналістів, зокрема законів «Про інформацію», «Про друковані ЗМІ» та «Про доступ до публічної інформації».

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зазначив, що постає питання відповідності положень зазначеної директиви чинному законодавству щодо гласності та відкритості.

«В першу чергу необхідно звернути увагу на необов’язковість здійснення акредитації для можливості бути присутнім на відкритому заході. По-друге, у зазначених методичних рекомендаціях дійсно передбачене вичерпне коло осіб, котрі можуть бути присутніми під час підрахунку голосів. Проте постає питання відповідності положень зазначеної постанови чинному законодавству щодо гласності та відкритості, особливо у тому ключі, що зазначений навчальний заклад є державним і має відповідне фінансування з бюджету», – зазначив юрист.

Нагадаємо, 29 жовтня у Білозерському районі Херсонської області під часи виборів місцевому журналісту перешкоджали вести зйомку. Поліція відкрила провадження за ч.1 ст.171 ККУ «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1250
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду