КЖЕ засудила дії редакторки Лариси Ступак, яка ображала чиновницю Мукачівської міськради

КЖЕ засудила дії редакторки Лариси Ступак, яка ображала чиновницю Мукачівської міськради

6 Лютого 2018
2398

КЖЕ засудила дії редакторки Лариси Ступак, яка ображала чиновницю Мукачівської міськради

2398
Комісія з журналістської етики (КЖЕ) публічно засуджує спосіб дій редакторки газети «Сила народного контролю – Чоп» Лариси Ступак і розповсюдження нею матеріалів, що містять образи на адресу чиновниці Мукачівської міської ради Наталі Зотової та її колег.
КЖЕ засудила дії редакторки Лариси Ступак, яка ображала чиновницю Мукачівської міськради
КЖЕ засудила дії редакторки Лариси Ступак, яка ображала чиновницю Мукачівської міськради

Про це йдеться у рішенні КЖЕ від 6 лютого, оприлюдненому на сайті Комісії.

При цьому КЖЕ звертає увагу на неприпустимість спотвореного тлумачення законодавства, до чого вдалася у суперечках із Ларисою Ступак Наталя Зотова.

КЖЕ нагадує, що до неї звернулась зі скаргою на дії Лариси Ступак начальниця Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міськради Закарпатської області Наталія Зотова, яка надала кілька відеоматеріалів, розміщених Ступак в інтернеті.

https://www.youtube.com/watch?v=m6rkrZlDKg8  

https://www.youtube.com/watch?v=h9XmwtG-azA

https://www.youtube.com/watch?v=6gM898FsdK8

КЖЕ з’ясувала, що редакторка Лариса Ступак не раз вимагала від Наталі Зотової надати інформацію з обґрунтуванням цих вимог положеннями Закону України «Про доступ до публічної інформації». Спілкуючись із Зотовою та її співробітницями, йдеться у рішенні Комісії, Ступак висловлювалась образливо на адресу посадовиці та інших присутніх при цьому людей, а у розміщених в інтернеті матеріалах вживала щодо них образливі означення («відьми», «чортиці» тощо).

Розглянувши скаргу Наталі Зотової на дії Лариси Ступак, Комісія з журналістської етики вважає, що «припускаючись образливих висловлювань на адресу Н. Зотової та її співпрацівниць, Л. Ступак не лише принижувала гідність людей, з якими мала справу, а й завдавала шкоди уявленням про методи і способи журналістської діяльності. Такі дії заслуговують на однозначне засудження».

Водночас КЖЕ відзначає, що у кількох випадках, засвідчених відеоматеріалами, Наталя Зотова невірно оперує нормами чинного законодавства, зокрема Закону України «Про інформацію»; наприклад, щодо обов’язковості наявності редакційних завдань для отримання доступу до публічної інформації.

«Проте відмова надати інформацію навіть з неправильно обґрунтованої причини не має бути підставою для порушення журналістами професійних стандартів, складовою яких є етична поведінка – такого роду конфліктна ситуація повинна вирішуватися у законний спосіб, з використанням правових процедур», – наголошує КЖЕ.

Комісія вважає, що зазначені вислови та поведінка є неприпустимими у діяльності журналістів, а також суперечать Кодексу етики українського журналіста, який застерігає журналістів від вживання образливих слів та ненормативної лексики (стаття 15 Кодексу).

«Комісія приймає рішення здійснити заяву про публічний осуд способу дій редакторки газети «Сила народного контролю – Чоп» Л. Ступак і розповсюдження нею матеріалів, що містять образи на адресу Н. Зотової та її колег, а також про публікацію та поширення такого рішення. Водночас комісія наголошує на неприпустимості спотвореного тлумачення законодавства України, до чого вдалась Н. Зотова у розмовах з Л. Ступак. Неетична поведінка будь-яких учасників конфліктів не виправдовує порушення етичних норм іншими учасниками», – підкреслюється у рішенні Комісії.

Як повідомляв «Детектор медіа», у грудні 2017 року начальниця Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міської ради Закарпатської області Наталія Зотова звернулась до Комісії журналістської етики (КЖЕ) зі скаргою на дії редакторки газети ГО “Сила народного контролю – Чоп” Лариси Ступак.

7 грудня Мукачівський відділ поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області відкрив кримінальне провадження щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналіста за ч. 3 ст. 171 Кримінального Кодексу України. Справу відкрито за заявою головної редакторки газети “Сила народного контролю – Чоп” Лариси Ступак щодо ненадання доступу до публічної інформації начальницею управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міськради Наталією Зотовою.

Нагадаємо також, що за позовом Лариси Ступак Хустський районний суд Закарпатської області виніс вирок голові Нижньобистрівської сільської ради за порушення права журналіста на доступ до інформації та призначив штраф 3,4 тис грн. та зобов'язав його відшкодувати на правову допомогу потерпілої – 7,6 тис грн.

Фото: Мукачево.нет

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2398
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду