У січні зафіксовано 11 випадків порушень свободи слова – дослідження ІМІ

У січні зафіксовано 11 випадків порушень свободи слова – дослідження ІМІ

1 Лютого 2018
1262

У січні зафіксовано 11 випадків порушень свободи слова – дослідження ІМІ

1262
У січні в Україні основними порушеннями прав журналістів стали випадки перешкоджання, політичного тиску та обмеження доступу до публічної інформації – по 3 випадки відповідно
У січні зафіксовано 11 випадків порушень свободи слова – дослідження ІМІ
У січні зафіксовано 11 випадків порушень свободи слова – дослідження ІМІ

Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Загалом ІМІ зафіксував у січні 11 випадків порушень свободи слова. Ці порушення сталися у п’яти регіонах країни. Зокрема, лідером порушень цього місяця став Київ (7 випадків).

Порушували право журналістів на професію приватні особи, депутат, посадовці, поліція та органи державної влади.

Крім того, у січні експерти ІМІ зафіксували по одному випадку погроз та економічного тиску. Ці випадки зафіксовані у Києві та на Хмельниччині.

Перешкоджали журналістам у Києві, Львові та Вінниці. Зокрема, у Києві 5 січня біля Києво-Печерської лаври фотокореспонденту «Радіо Свобода» Сергію Нужненку завадили зняти акцію #принеси_ляльку. Чоловік, що разом зі священиком вийшов із лаври, заважав роботі фотокора, вимагаючи прибрати камеру.

У Вінниці 28 січня учасники мітингу перешкоджали головному редактору місцевого інтернет-видання «Вежа» Андрію Качору вести відеозйомку акції протесту. Зокрема, неодноразово намагалися перешкодити знімати, вибиваючи з рук камеру.

Політичний тиск стосувався, зокрема, журналістів програми «Схеми» та миколаївських журналістів.

Так, миколаївські журналісти Тетяна Локацька та Андрій Лохматов заявили про тиск з боку голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Савченка на місцеві медіа та журналістів, що пишуть про нього критичні матеріали. Останній такий випадок стався з паном Лохматовим, чий випуск програми на замовлення видання «НікВесті» не вийшов на сайті видання. Сюжет стосувався того, як незаконно керівництво Миколаївської ОДА виконує ремонтні роботи в миколаївському аеропорту. А після опублікування сюжету у себе на сторіці Лохматов отримав запрошення від голови ОДА через своїх підлеглих до нього в кабінет.

Журналісти «Схем» заявили про тиск після публікації результатів розслідування «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента», в якій розповіли про таємну поїздку Петра Порошенка у відпустку на Мальдіви. Зокрема, журналісти заявили, що на них накинулися з критикою прихильники президента. Вони поставили під сумнів предмет і професійність розслідування. Окрім того, журналісти зіткнулися з численними спробами зламу їхніх електронних пошт й акаунтів у соціальних мережах і месенджерах.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 3 випадки перешкоджання, 3 – доступу до інформації та 1 випадок погроз.

*Станом на зараз ще один випадок, пов’язаний з газетою «Чигиринські вісті», знаходиться на розгляді експертів ІМІ.

«У зв’язку з тим, що не дивлячись на наявність формальних ознак статуту журналіста у постраждалої особи, у експертів ІМІ виникли сумніви, що дане порушення стосується здійснення журналістської діяльності», – повідомляє ІМІ.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ у рубриці “Барометр свободи слова”.

Нагадаємо, у 2017 році на неокупованій території України Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував 276 випадки порушень свободи слова, що незначно більше, ніж минулого року. Такими є дані щорічного дослідження ІМІ «Барометр свободи слова».

Фото: "Справжня варта"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1262
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду