Журналіста Миколу Семену і проект «Крим.Реалії» нагородили орденами «За мужність» імені Сахарова

Журналіста Миколу Семену і проект «Крим.Реалії» нагородили орденами «За мужність» імені Сахарова

31 Січня 2018
1183

Журналіста Миколу Семену і проект «Крим.Реалії» нагородили орденами «За мужність» імені Сахарова

1183
Кримському журналістові Миколі Семені, а також проекту «Радіо Свобода» «Крим.Реалії» вручили ордени «За мужність» імені Андрія Сахарова, що вручають «сучасним публіцистам, які стоять на стороні правди».
Журналіста Миколу Семену і проект «Крим.Реалії» нагородили орденами «За мужність» імені Сахарова
Журналіста Миколу Семену і проект «Крим.Реалії» нагородили орденами «За мужність» імені Сахарова

Церемонія нагородження відбулась у Києві 31 січня, повідомляє «Крим.Реалії».

«Від імені Миколи Семени хочу подякувати нашим російським друзям. Для нього дуже важливо, що за його слова, що Крим – це Україна, його нагороджують російські друзі... Ця нагорода, яка адресована Крим.Реалії – це нагорода журналістів, які працюють в Криму в дуже складних умовах, коли кожен день за тобою можуть прийти. Для них дуже важливо, що їхню працю цінують», – сказав керівник проекту «Крим.Реалії» Володимир Притула.

Премія імені Андрія Сахарова «За журналістику як вчинок» заснована в 2001 році підприємцем і правозахисником Гельсінської групи Петром Вінсом як подяка Сахарову за підтримку під час переслідування радянським режимом його сім'ї. У 2017 році з ініціативи організаторів для «справжніх борців» за правду було створено орден «За мужність».

Довгий час журі конкурсу очолював президент Фонду захисту гласності Олексій Симонов, а цього року його змінив керівник Фонду захисту прав людини Гаррі Каспаров. Серед членів журі – письменники Володимир Войнович, Світлана Алексієвич, політолог Лілія Шевцова.

У грудні 2017 року засуджений російською владою кримський журналіст Микола Семена був нагороджений медаллю «Будівничий України» Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Як повідомляв «Детектор медіа», у квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.

22 вересня підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя оголосив вирок кримському журналісту Миколі Семені. Журналісту призначено покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

18 грудня підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму пом'якшив вирокжурналістові Миколі Семені в частині додаткового покарання: йдеться про заборону займатися публічною діяльністю два роки, а не три, як було в попередньому рішенні суду. 

Захист журналіста готує щодо рішення підконтрольного Кремлю Верховного суду Криму скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Міністерство закордонних справ України, Держдепартамент США, Євросоюз і низка міжнародних організацій засудили винесений Миколі Семені вирок.

Міністерство інформаційної політики України планує перекласти книгу кримського журналіста Миколи Семени «Кримський репортаж. Хроніки окупації Криму 2014-2016» англійською мовою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1183
Читайте також
20.09.2019 11:13
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
1 891
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду