Human Rights Watch відзначила погіршення ситуації зі свободою слова і ЗМІ в Україні

Human Rights Watch відзначила погіршення ситуації зі свободою слова і ЗМІ в Україні

19 Січня 2018
1389

Human Rights Watch відзначила погіршення ситуації зі свободою слова і ЗМІ в Україні

1389
Міжнародна організація Human Rights Watch відзначила значні порушення прав людини на сході України, в Криму, а також погіршення ситуації зі свободою слова і ЗМІ в Україні в 2017 році
Human Rights Watch відзначила погіршення ситуації зі свободою слова і ЗМІ в Україні
Human Rights Watch відзначила погіршення ситуації зі свободою слова і ЗМІ в Україні

Про це заявила директор і дослідник організації в Україні Таня Купер у четвер, 18 січня, на презентації «Всесвітньої доповіді Human Rights Watch-2018» у Києві, пише Тиждень.ua.

«За винятком ситуації на сході країни, найголовнішим негативним трендом у 2017 році в Україні було погіршення рівня свободи вираження думок, асоціацій і свободи ЗМІ. Уряд України, посилаючись на необхідність протистояти російській агресії на Донбасі, а також антиукраїнській пропаганді, вдався до кількох кроків із обмеження цих свобод», - зауважила пані Купер.

У щорічному звіті організації щодо дотримання прав людини у світі (World Report 2018) йдеться також про те, що в 2017 році українська влада відійшла від важливих зобов'язань у сфері прав людини.

У HRW наголосили, що пріоритетними питаннями для Києва та його міжнародних партнерів у 2018 році мають бути притягнення до відповідальності осіб, які викрадають людей та застосовують до них тортури, здійснюють напади на журналістів і представників антикорупційних та правозахисних громадських організацій.

За даними організації, протягом останніх тижнів український уряд «вдався до кількох кроків, спрямованих на обмеження свободи вираження, свободи слова та свободи об'єднань, обґрунтувавши це потребою боротьби проти російської військової агресії на сході України та проти антиукраїнської пропаганди».

У HRW також відзначили, що в березні минулого року в Україні було ухвалене законодавство, яким запроваджено кримінальну відповідальність для активістів, які борються проти корупції в Україні, у випадку, якщо вони не подаватимуть електронні декларації про доходи. Крім того, у липні президент України Петро Порошенко запропонував законопроект, яким пропонується запровадити обтяжливі, зокрема й фінансово, вимоги щодо публічної онлайн-звітності для усіх неприбуткових організацій.

Як повідомляв «Детектор медіа», 23 березня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», внесений президентом Петром Порошенком 14 березня. Закон був ухвалений з урахуванням поправки Тетяни Чорновол, якою зобов’язано до е-декларування громадські організації, що здійснюють антикорупційну діяльність, а також всіх контрагентів установ та організацій, що отримують кошти з програм міжнародної технічної допомоги, спрямованих на протидію корупції.

Голова громадської організації «Детектор медіа» та шеф-редактор порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважала, що Президент України Петро Порошенко мав ветувати ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» та повернути його до Верховної Ради з його пропозиціями.

25 березня Коаліція провідних неурядових організацій «Реанімаційний пакет реформ» звернулась до президента Петра Порошенка із закликом повернути до Верховної Ради ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» для термінового повторного розгляду з виключенням норм, «які порушують права громадян і загрожують розвиткові демократії в Україні».

Попри це зміни до закону про е-декларування було підписано президентом 27 березня і 30 березня закон набув чинності.

Моніторинговий комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) подав до Венеціанської комісії запит щодо оцінки законопроектів президента України Петра Порошенка №6674 і 6675, які запроваджують додаткову публічну звітність для громадських організацій.

21 грудня 2017 року народні депутати не включили до порядку денного сесії проект закону №6675 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги». За включення законопроекту до порядку денного Верховної Ради проголосували 175 депутатів, проти – вісім. Не голосувало 127 депутатів.

Фото: Bdg.by

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1389
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду