У Києві відкрили меморіальну дошку загиблому в Іраку журналісту Тарасу Процюку (ФОТО)

У Києві відкрили меморіальну дошку загиблому в Іраку журналісту Тарасу Процюку (ФОТО)

16 Січня 2018
4019

У Києві відкрили меморіальну дошку загиблому в Іраку журналісту Тарасу Процюку (ФОТО)

4019
У вівторок, 16 січня, у Києві було відкрито меморіальну дошку телеоператору Reuters Тарасу Процюку, який загинув на війні в Іраку в 2003 році під час виконання своїх професійних обов’язків.
У Києві відкрили меморіальну дошку загиблому в Іраку журналісту Тарасу Процюку (ФОТО)
У Києві відкрили меморіальну дошку загиблому в Іраку журналісту Тарасу Процюку (ФОТО)

Сьогодні журналістові мало виповнитися 50 років.

Меморіальна дошка знаходиться на будівлі інформаційного агентства «Укрінформ», де свого часу було розташоване бюро інформагенції Reuters, у якій працював Тарас Процюк.

Ініціаторкою встановлення меморіальної дошки виступила медіаекспертка Лариса Мудрак. Автором дошки став скульптор Віктор Хоменко

За словами одного з організаторів події, журналіста Сергія Каразія, ідея увічнити пам'ять українського журналіста Тараса Процюка виникла ще сім років тому, та низка обставин, включаючи війну в Україні, завадила відкрити меморіальну дошку раніше.  

Віктор Хоменко, Сергій Каразій, Микола Вересень

Після урочистої церемонії відкриття меморіальної дошки в конференц-залі «Укрінформу» відбувся показ фільму Ольги Герасим'юк та Ірини Іонової про Тараса Процюка, що складається з фрагментів його відеоінтерв'ю 1997 року та кадрів із війн, на яких він побував.

Ірина Іонова розповіла, що журналісти каналу «1+1» збиралися створити повнометражний фільм про роботу журналістів на війні, Тарас Процюк виступав консультантом цього проекту, але сам не погоджувався брати в ньому участь через жорсткі вимоги контракту з Reuters. У результаті журналіст дав інтерв'ю колегам за умови, що воно буде оприлюднене лише після його смерті.

Кадри з фільму

Ірина Іонова

Після показу фільму спогадами про Тараса Процюка поділилися його друзі та колеги. 

«Тарас Процюк для української журналістики – знакова постать. Він одним із перших почав працювати на війні й став першим українцем, який загинув на війні в Іраку. Головною його рисою було те, що, навіть проводячи багато часу в гарячих точках, він не зачерствів, не був циніком. Тарас прагнув розповідати про війни так, щоб вони ніколи не повторювалися.

Сьогодні Тарасу виповнилось би 50 років. У це неможливо повірити, бо для нас він залишився 35-річним – таким, яким був, коли загинув. Добре, що саме сьогодні ми вшановуємо його пам'ять, хоча я думаю, що пам'ять про нього – не на стіні, а в серцях людей, його друзів», – сказав Сергій Каразій.

Сергій Каразій

«Ми зустрічалися з Тарасом у коридорі цього приміщення, і щоразу мені здавалося, що він найбільш щаслива людина серед нас. Він постійно пропускав через себе біль і страх, робив із них радість. Він робив це так, щоби ми відчували, що немає нічого важливішого, ніж любов до людини, любов до життя», - розповіла Лариса Мудрак.

Лариса Мудрак

Журналіст і письменник Сергій Лойко, котрий був свідком загибелі Тараса Процюка, зачитав уривок зі своєї книги «Шок і трепет» про війну в Іраку, в якому описано, як загинув український журналіст.

«Я не можу сказати, що ми дружили, але спілкувалися, іноді випивали разом. Таких щасливих й усміхнених людей, як Тарас, важко зустрітити», - додав Сергій Лойко. 

Сергій Лойко

Дипломат Маркіян Лубківський, який у 2003 році, під час загибелі журналіста, займав посаду прес-секретаря Міністерства закордонних справ, закликав пам'ятати про Тараса Процюка українських дипломатів: «Я хочу висловити найщиріші співчуття від імені українських дипломатів, яких сьогодні в цьому залі, на жаль, лише двоє. Я дуже хочу, аби українські дипломати пам’ятали про те, що робив Тарас, бо це ази і дипломатії, і журналістики.

Ми тоді намагалися щось робити, вимагали пояснень, розслідувань. Навіть вимагали прийняти конвенцію з захисту журналістів, проти якої виступали всі країни, бо розуміли, що доведеться відповідати за смерть журналістів».

«Тарас жив яскраво, усміхнено, весело – це те, що назавжди залишиться в наших серцях. Решта – це земна метушня», - додав він.

Маркіян Лубківський 

Під час події також виступили генеральний директор «Укрінформу» Олександр Харченко та шеф-кореспондент Reuters Крістіан Лоу, які не були особисто знайомі з загиблим журналістом, але зазначили про важливість увічнення його пам'яті.

Нагадаємо, 8 квітня 2003 року американські танкісти в Іраку обстріляли готель «Палестина» в Багдаді, що був базою для більшості журналістів. Тоді загинули іспанець Хосе Коусо, телеоператор каналу Telecinco й українець Тарас Процюк, телеоператор агентства Reuters. Були тяжко поранені ще троє працівників Reuters.

Фото: Павло Шевчук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4019
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду