Газета «День» проголосила 2018-й Роком 100-ліття Гетьманату Павла Скоропадського

Газета «День» проголосила 2018-й Роком 100-ліття Гетьманату Павла Скоропадського

13 Грудня 2017
4123

Газета «День» проголосила 2018-й Роком 100-ліття Гетьманату Павла Скоропадського

4123
Необхідно засвоїти невивчені уроки, вважають у редакції «Дня»
Газета «День» проголосила 2018-й Роком 100-ліття Гетьманату Павла Скоропадського
Газета «День» проголосила 2018-й Роком 100-ліття Гетьманату Павла Скоропадського

У газеті «День» вирішено сповістили читачів про те, яким, за версією видання, буде наступний, 2018-й рік.

Про це «Детектору медіа» повідомили в редакції газети.

«Доброю традицією нашої газети, до слова, підтриманою і читачами «Дня», стало (починаючи від 2009 року) відзначення важливих, знакових подій, фактів, крутих поворотів національної історії, приурочених до певного 12-місячного часового відрізку. Так народились цикли «років» «Дня»; найчастіше вони були присвячені видатним діячам нашої історії, культури, переломним політичним або військовим подіям. 2009 рік був проголошений Роком гетьмана Мазепи, 2013 — Роком Володимира Мономаха, 2014 — роком князя Василя Костянтина Острозького (на честь 500-ї річниці битви під Оршею), 2015 — роком Ярослава Мудрого, 2016 — роком 20-річчя «Дня», 2017 — роком Української Революції та 500-річного ювілею Реформації в Європі», - розповіли головний редактор «Дня» Лариса Івшина та редактор відділу «Історія і «Я» Ігор Сондюков.

У «Дні» пояснили, чому наступний рік проголошено саме Роком 100-ліття Гетьманату Павла Скоропадського.

«Поряд з «чистими» романтиками, яких народжує кожна революція і які теж потрібні історії, ще важливішими для нації є прагматики — державотворці, зосереджені на конкретній, конструктивній праці; без цього немає історичного поступу. Павло Скоропадський, гетьман України (29. 04. 1918—14. 12. 1918) був саме таким лідером. За сім з половиною місяців перебування при владі ним був закладений фундамент багатьох державних інституцій в адміністративній, економічній, військовій, дипломатичній, науковій, культурній царинах. Було зроблено стільки, що в інших лідерів на це пішли б роки й роки. І це в умовах Світової війни, що тривала майже весь період гетьманату, попри помилки Гетьманського уряду, про які теж треба говорити і, головне, аналізувати їх.

Друга причина — неймовірно цікаві, потужні люди підтримували гетьмана й стояли тоді поруч із ним: В’ячеслав Липинський, Микола Василенко, Федір Лизогуб, Дмитро Дорошенко... Їхню спадщину теж треба ретельно вивчати. І, нарешті, і зараз багато в чому є актуальною (а то й загрозливою!) «матриця» 1918-го року, і це теж потребує дуже ретельної уваги».

«Отже, дорогі читачі, як видається, достатньо причин, аби докладно, може, місяць за місяцем, викладати події 1918-го», - резюмують у виданні.

Фото: uk.wikipedia.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4123
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду