Комітет з питань свободи слова заслухав звіт правоохоронців про розслідування щодо нападу на «Схеми» охорони Медведчука

Комітет з питань свободи слова заслухав звіт правоохоронців про розслідування щодо нападу на «Схеми» охорони Медведчука

7 Грудня 2017
1431

Комітет з питань свободи слова заслухав звіт правоохоронців про розслідування щодо нападу на «Схеми» охорони Медведчука

1431
Парламентський комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на своєму засіданні обговорив проміжні результати розслідування щодо нападу охоронців Віктора Медведчука на знімальну групу програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») 7 листопада біля VIP-терміналу аеропорту «Київ».
Комітет з питань свободи слова заслухав звіт правоохоронців про розслідування щодо нападу на «Схеми» охорони Медведчука
Комітет з питань свободи слова заслухав звіт правоохоронців про розслідування щодо нападу на «Схеми» охорони Медведчука

Про це «Детектору медіа» повідомили в редакції програми.

Заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Руслан Дударець поінформував, що чотирьом охоронцям лідера «Українського вибору» підготували підозри.

«Нами були проведені необхідні слідчі дії, опрацьоване відео. Ми направили чотири підозри в прокуратуру. Одну з них погодили. По трьох інших прокуратура визначається, яким об’ємом доказів буде доводитися вина осіб, яких ми вважаємо підозрюваними у вчиненні злочину, передбаченого статтею 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – ред.). Зараз визначаємося, що була група осіб, які перешкоджали. Бо там один як старший між ними, керував діями інших», – розповів пан Дударець.

Перший заступник керівника Київської місцевої прокуратури №9 Євген Малий під час засідання комітету сказав, що матеріали розслідування будуть передані до суду, ймовірно, вже на початку наступного року.

«Нам би хотілось зробити це до кінця року, але за технічних обставин, можливо, на січень», – пояснив Малий.

Голова комітету Вікторія Сюмар підкреслила, що подібні справи рідко доходять до етапу розгляду судом.

«Ця статистика є проблемою для країни, і дуже б хотілося, аби в цьому випадку ці справи потрапили до суду і ми би мали прецеденти покарання за фактами перешкоджання журналістській діяльності», – заявила пані Сюмар.

Депутати домовилися тримати це питання на контролі і зібратися ще раз вже наприкінці січня, щоб заслухати представників правоохоронних органів щодо ходу розслідування.

На попередньому засіданні члени Комітету з питань свободи слова одноголосно висловили підтримку журналістам програми «Схеми», а голова Вікторія Сюмар зазначила, що депутати візьмуть на контроль розслідування щодо нападу.

Як повідомляв «Детектор медіа», увечері 7 листопада біля VIP-терміналу аеропорту «Київ» поблизу Жулян, коли туди прилетів приватний борт лідера організації «Український вибір» Віктора Медведчука, його охоронці скоїли напад на знімальну групу програми журналістських розслідувань «Схеми», яка  перебувала там з метою зафіксувати прямі перельоти Медведчука до Росії. Оскільки Віктор Медведчук, як уповноважений державою на ведення переговорів щодо звільнення заручників, має на це виняткове право. Однак, як виявили журналісти у попередньому розслідуванні, він користується цим правом також і з приватних питань.

Із відео, опублікованого журналістами, видно, як охоронці підприємця у масках і балаклавах кинулися до знімальної групи і почали застосовувати силу – штовхали, били ліктями, ставили підніжки і кілька разів вибили камеру з рук оператора. Також охоронці засліплювали камеру спеціальним ліхтарем. Усе це відбувалося в публічному місці по вулиці Медова, біля VIP-терміналу.

Національна спілка журналістів України засудила напад на журналістів, Нацполіція відкрила кримінальне провадження, а її очільник Князєв пообіцяв провести службове розслідування щодо бездіяльності поліцейських.

Адвокат Ігор Кириленко, який захищає інтереси лідера організації «Український вибір» Віктора Медведчука, пізніше звинуватив журналістів у втручанні у приватне життя Медведчука і його родини. Також адвокат назвав «провокацією» розслідування журналістів «Чорні чоловічки» Віктора Медведчука».

Фото: «Схеми»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1431
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду