Французькі діячі культури закликають Путіна звільнити Сенцова

Французькі діячі культури закликають Путіна звільнити Сенцова

20 Листопада 2017
1052
20 Листопада 2017
16:05

Французькі діячі культури закликають Путіна звільнити Сенцова

1052
Газета Libération оприлюднила відкритий лист під заголовком «Терміново звільніть Олега Сенцова», у якому діячі культури Франції закликають російську владу звільнити українського режисера Олега Сенцова до Чемпіонату світу з футболу, який пройде в Росії у червні-липні 2018 року
Французькі діячі культури закликають Путіна звільнити Сенцова
Французькі діячі культури закликають Путіна звільнити Сенцова

Підписанти звертаються до всіх, «хто любить кіно, футбол і демократію... або хоча б одне з цих трьох», повідомляє «Українська правда».

«Зіпсувати це свято – було б недоречно, але потрібно, напевно, нагадати кожному – футболістам, уболівальникам, глядачам – куди вони мають намір поїхати або звернути свої погляди. До Росії, де панує корупція, де політична гра – фарс, тому що опозиційні партії зазнають переслідувань і не можуть брати участь у виборах, вільна преса є винятком, цензура панує в галузі мистецтва», – йдеться в листі.

У заклику також, відзначено, що противників режиму в Росії переслідують або вбивають – як Бориса Нємцова в лютому 2015 року; журналістів і НПО переслідують; сотні художників, підприємців, активістів довільно ув'язнені (режисер Кирило Серебренников під домашнім арештом).

«Володимир Путін готується до четвертого мандату. Він скоріш за все виграє вибори. Таким чином, він буде президентом до 2024 року. Що стосується Олега Сенцова, то його кинули до в'язниці, на північ від полярного кола – до 2034 року», – зазначають підписанти.

Вони нагадують, що українського режисера заарештували невдовзі після анексії Криму російськими військами в березні 2014 року і кинули в тюрму за сфабрикованими звинувачення. Автори також цитують лист Сенцова журналістці і правозахисниці Зої Свєтовій, який він відправив у вересні: «Фізично, звичайно, мене ніхто не чіпає. Але ви прекрасно знаєте, що ця система може карати і вимотувати інакше, не використовуючи грубу силу».

Також підписанти у листі згадують стан здоров’я пана Сенцова, який останнім часом погіршився, та закликали російську владу звільнити режисера.

«Напередодні ймовірного переобрання Володимира Путіна і великого футбольного свята прийшов час дати йому свободу», – закликають діячі культури і мистецтва.

Під документом вже зібрано кілька десятків підписів. Серед підписантів зокрема кінорежисери Мішель Хазанавічюс, Бертран Таверньє, Тоні Маршалл, філософи Славой Жижек, Володимир Єрмоленко, письменники Андрій Курков і Шанталь Тома.

Також, повідомляється, що 20 листопада в паризькому театрі «Одеон» відбудеться вечір, присвячений Олегу Сенцову.

Нагадаємо, Олега Сенцова разом із Олександром Кольченком затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка до списку політв'язнів.

На фото - Олег Сенцов

Фото: day.kyiv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1052
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду