Адмінсуд Києва визнав засекречування е-декларацій керівництва СБУ законним

Адмінсуд Києва визнав засекречування е-декларацій керівництва СБУ законним

25 Жовтня 2017
1199

Адмінсуд Києва визнав засекречування е-декларацій керівництва СБУ законним

1199
Окружний адміністративний суд Києва повністю відмовив у задоволенні позову «Центру протидії корупції», визнавши засекречування електронних декларацій керівництва Служби безпеки України законним.
Адмінсуд Києва визнав засекречування е-декларацій керівництва СБУ законним
Адмінсуд Києва визнав засекречування е-декларацій керівництва СБУ законним

Про це повідомляє Радіо Свобода.  

«Під час розгляду адміністративного позову суд побачив конфлікт між захистом державної таємниці й зберіганням даних декларантів. Суд дійшов висновку, що цей конфлікт має бути вирішено способом, передбаченим законом «Про запобігання корупції» шляхом затвердження відповідного порядку», – йдеться в повідомленні суду.

Наразі цей порядок узгоджується з усіма установами, де працюють декларанти, що мають доступ до державної таємниці, зазначається також.

«СБУ, послуговуючись інтересами захисту держтаємниці, зберегла ці дані у спосіб, який був їй доступний. За таких підстав колегія суддів не вбачає ознак протиправності в оскаржуваному рішенні державного експерта про віднесення до державної таємниці інформації з електронних декларацій особового складу СБУ», – наголошується в повідомленні.

Радіо Свобода нагадує, що 6 березня громадська організація «Центр протидії корупції» подала до суду на Службу безпеки України через засекречення інформації про декларації співробітників цього відомства.

«Визнання керівництвом СБУ інформації про декларації державною таємницею, подачу декларацій не до НАЗК, а у власну закриту систему невідомого походження, доступ до якої мають тільки в службі, активісти вважають незаконним», – заявили в організації.

Система електронного декларування статків високопосадовцями є однією з вимог закону «Про запобігання корупції». Перший етап подання електронних декларацій завершився наприкінці жовтня 2016 року. В СБУ тоді заявили, що всі співробітники відомства подали електронні декларації вчасно, але «дані співробітників спецслужби не можуть бути доступні широкому загалу».

У грудні 2016 року журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший», повідомили, що СБУ засекретила декларації своїх співробітників і до них не має доступу навіть НАЗК.

Як повідомляв «Детектор Медіа», 15 липня СБУ завершила перевірку працівників свого Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки за фактами, оприлюдненими в журналістському розслідуванні програми «Схеми», і не встановила фактів незаконного збагачення.

1 червня головна редакторка, авторка та ведуча програми «Схеми: корупція в деталях» Наталя Седлецька повідомила, що СБУ намагалася зняти з ефіру сюжет про елітні авто своїх співробітників. У СБУ повідомили, що оприлюднення журналістами цієї інформації може ідентифікувати співробітників спецслужби та створити загрозу їх життю і здоров’ю. 

Фото: oask.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1199
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду