Президент Радіо Свобода засудив стеження за журналістом-розслідувачем програми «Схеми»

Президент Радіо Свобода засудив стеження за журналістом-розслідувачем програми «Схеми»

22 Жовтня 2017
1190

Президент Радіо Свобода засудив стеження за журналістом-розслідувачем програми «Схеми»

1190
Президент корпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (РСЕ/РС) Том Кент засуджує стеження за журналістом програми розслідувань «Схеми» Олександром Чорноваловим.
Президент Радіо Свобода засудив стеження за журналістом-розслідувачем програми «Схеми»
Президент Радіо Свобода засудив стеження за журналістом-розслідувачем програми «Схеми»

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Ці дії проти Чорновалова є частиною систематичних погроз і переслідування, спрямованих на наших журналістів-розслідувачів в Україні. Ми засуджуємо такі залякування, які порушують міжнародні зобов’язання України щодо дотримання свободи засобів масової інформації та загрожують нашим журналістам», – заявив пан Кент.

У корпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода стурбовані стеженням за журналістом Олександром Чорноваловим і закликають всіх відповідальних в Україні вжити всіх необхідних заходів для забезпечення безпеки Чорновалова і його сім’ї.

Радіо Свобода нагадує, що спостереження почалося через п’ять днів після оприлюднення останнього розслідування «Схем» щодо ймовірних невідповідностей у декларації судді Вищого господарського суду України Артура Ємельянова – про низку елітної нерухомості по всьому світу, оформлену на колишню дружину судді. Наразі немає доказів зв’язку між розслідуванням «Схем» і стеженням за Чорноволовим.

Журналіст щонайменше тричі помічав за собою спостереження і написав заяву в поліцію.

Як писав «Детектор медіа», 20 жовтня редакція «Схем» повідомила, що за журналістом програми Олександром Чорноваловим здійснюється зовнішнє спостереження. Журналіст звернувся до поліції.

«Ми і раніше помічали підозрілу активність щодо наших співробітників. Але цього разу вперше стеження ведеться настільки відкрито. Ми не знаємо, хто стежить, і не розуміємо мотивів, тому змушені повідомити про це публічно», – заявила головний редактор програми «Схеми» Наталка Седлецька.

«Радіо свобода» зазначало, що останнім часом журналіст щонайменше тричі помічав за собою спостереження.

«Увечері 17 жовтня, коли Олександр прямував із редакції у центрі Києва додому, він помітив, що невідомі чоловіки слідують за ним. Спочатку журналіст побачив їх у вагоні метро. Вони поводили себе підозріло і кілька разів направляли на нього камери телефонів. Олександр вирішив не їхати далі до своєї станції метро, а зійшов з потяга на станції метро "Печерська". При цьому двоє підозрілих молодиків також рушили за ним», – йшлося у повідомленні редакції.

Як повідомляє «Радіо свобода», Олександр Чорновалов працює у програмі розслідувань «Схеми» від моменту її створення у 2014 році. За цей час опублікував низку резонансних матеріалів, що викривають високопосадову корупцію. За декілька днів до того, як журналіст помітив стеження, він у співавторстві з Наталкою Седлецькою опублікував розслідування про суддю Вищого господарського суду України Артура Ємельянова, а саме про низку елітної нерухомості по всьому світу, оформлену на колишню дружину судді.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1190
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду