Звітування про перебіг слідства у справі Шеремета заведе його в глухий кут – Артем Шевченко

Звітування про перебіг слідства у справі Шеремета заведе його в глухий кут – Артем Шевченко

19 Жовтня 2017
1290

Звітування про перебіг слідства у справі Шеремета заведе його в глухий кут – Артем Шевченко

1290
Єдиною новиною, яку можна повідомити суспільству, мала би стати новина про розкриття цього злочину, – вважає речник МВС.
Звітування про перебіг слідства у справі Шеремета заведе його в глухий кут – Артем Шевченко
Звітування про перебіг слідства у справі Шеремета заведе його в глухий кут – Артем Шевченко

Сьогодні, 18 жовтня, під час виступу на Міжнародній конференції «Протидія погрозам життю та безпеці журналістів. Ефективне розслідування злочинів проти свободи вираження поглядів» речник Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко зазначив, що єдиною новиною у справі вбивства журналіста Павла Шеремета, яку можна повідомити суспільству, мала би стати новина про розкриття цього злочину. Нацполіція не дає прес-конференцій та не розголошує перебіг слідства, адже оприлюдення будь-якої інформації, тактики слідчих дій, їх анонсування та прогнозування заведе справу в глухий кут.  

«Оскільки новини про розкриття справи немає, то в суспільстві створюється враження про неефективність слідства. Напевно, воно має певне підґрунтя, бо злочин не розкрито, але я вас переконую, що слідчі та оперативники працюють. Не без помилок, але працюють», – сказав він.

Рішення закрити доступ до реєстру судових рішень у справі речник МВС теж пояснив намаганням захистити слідство від зайвого розголошення: «Раніше можна було відслідковувати тактику та скерованість слідчих і оперативних дій, особливо негласних слідчо-розшукових дій, адже всі судові ухвалення цих дій також відображалися у цьому реєстрі. Це був крок у бік відкритості суспільству, але, на думку слідства, потенційні злодії могли відслідковувати, куди рухається слідство, кого шукає, кого прослуховує, які дозволи суди дають на проведення власне слідчо-розшукових дій, і оприлюднення цієї інформації однозначно шкодить слідству та відтерміновує кінцевий результат». 

Андрій Шевченко також прокоментував, чому слідство вважає так званий «російський слід» головною версією мотиву вбивства – Шеремет мав російське громадянство та контакти в Росії, але слідство не має можливості співпрацювати з російською стороною. Крім того, Нацполіція виділяє певний єдиний стиль, що поєднує одразу декілька гучних вбивств. За словами речника МВС, всі ці смерті були вигідні саме Росії.  

«Павло Шеремет був громадянином Російської Федерації, і до загибелі неодноразово бував у Росії, мав там контакти з доволі широким колом осіб, а слідство досі позбавлено можливості провести всі необхідні слідчі дії – компетентні органи країни-агресора не співпрацюють у розслідуванні цього кримінального провадження зі слідчими Національної поліції України в рамках формату міжнародної правової допомоги. Це дуже глибока і суттєва прогалина, яка не дає можливість провести слідство в повному обсязі – дізнатися характер і природу контактів Шеремета в Росії. Тієї інформації, яку ми маємо, дуже мало.

Після вбивства Павла Шеремета в Україні було скоєно чотири схожих злочини, де о б’єктами злочинного посягання ставали різні особи, але МВС вважає, що вигодонабувачем є країна-агресор – Російська Федерація. Ідеться й про вбивство офіцерів спеціальної служби, й особи, що була пов’язана з добровольчим рухом на території Чечні. Ці вибухи є певним стилем, внаслідок якого гинуть люди, які в той чи інший спосіб або пов’язані із Росією, або були противниками чи ворогами РФ. Саме сукупніть цих факторів, а також інші факти, дозволяють нам із великою долею ймовірності говорити про наявність "російського сліду" в цьому злочині. Це не виправдовує відсутність результатів слідства, але через цю обставину ми значно обмежені, а тим паче, коли треба провести великий обсяг слідчих дій на території країни-агресора», – сказав Артем Шевченко.   

Колега Павла Шеремета, головна редакторка видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва заперечила, що пріоритетною не може бути версія, доказів якої не існує, лише припущення. «Я би хотіла, щоб слідство говорило не про ознаки присутності "російського сліду", чи стилю вбивства, а про факти, які свідчать на користь цієї версії. Поки жодних фактів немає, крім того, що Павло дійсно їздив до Росії та спілкувався там, у тому числі, з лідерами опозиції», - сказала вона.

Пані Мусаєва запитала в речника МВС, чи було підсилено слідство додатковими людськими ресурсами. Артем Шевченко відповів, що слідча група ознайомлена з потенційними можливостями іноземних колег, і ці можливості зараз доступні.

Нагадаємо, у вересні стало відомо, що Нацполіція із міркувань безпеки засекретила з 24 липня 2017 року всі рішення судів по справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Міністр внутрішніх справ України (МВС) Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція України (Нацполіція) звернулася до суду щодо засекречення судових рішень у справі вбивства журналіста Павла Шеремета, бо так вирішило слідство.

Як повідомляв «Детектор медіа», Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

Слідство не встановило ані вбивць, ані замовників злочину.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1290
Читайте також
Коментарі
0
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду