ІМІ допоміг журналістці «Ні корупції!» відстояти в суді право на доступ до інформації

ІМІ допоміг журналістці «Ні корупції!» відстояти в суді право на доступ до інформації

9 Жовтня 2017
1521

ІМІ допоміг журналістці «Ні корупції!» відстояти в суді право на доступ до інформації

1521
15 вересня Окружний адміністративний суд м.Києва частково задовольнив позов запитувачки, головної редакторки сайту «Ні корупції!» Ольги Бурди, яка в 2015 році намагалася дізнатися в Київської міської держадміністрації (КМДА) імена осіб, яким у Деснянському районі були виділені земельні ділянки
ІМІ допоміг журналістці «Ні корупції!» відстояти в суді право на доступ до інформації
ІМІ допоміг журналістці «Ні корупції!» відстояти в суді право на доступ до інформації

Інститут масової інформації (ІМІ) повідомляє, що у відповідь на запит Департамент земресурсів КМДА надав журналістці перелік рішень Київради, але без указування імен отримувачів землі. При цьому, як зазначає ІМІ, такі рішення з відповідними іменами вже було оприлюднено в Інтернеті на сайті «Ліга». Також запитувалися документи, що стали підставою для землевідводу, але дане питання було проігнороване розпорядниками.

Зокрема ІМІ повідомляє, що позов було подано до КМДА та Департаменту, в судовому процесі відбулося кілька засідань, після чого суд перейшов у скорочене провадження. Постанову було винесено судом після спливу більш, як року: позовні вимоги до Департаменту земресурсів було задоволено, до КМДА – ні, оскільки, на думку суду, повну інформацію за цим запитом мав надавати саме Департамент.

 «Тривалий розгляд справ Окружному адмінсуді м.Києва, на жаль, зараз є типовим явищем. Ми задоволені рішенням суду першої інстанції, але як бачимо, законність рішення суду часто може нівелюватися тривалим періодом його очікування (навіть без якихось спроб затягування процесу іншою стороною по справі). На повторний ідентичний запит ми вже отримали копії рішень Київради, але за надання документів, які їм передували, ймовірно ще доведеться “повоювати”», – прокоментував один із юристів ІМІ Роман Головенко.

Нагадаємо, виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк повідомила, що кількість відмов на запити у наданні публічної інформації зросла у поточному році року вдвічі.

На початку жовтня Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) видав збірник рекомендацій про те, як приймати особисті запити від громадян, забезпечити їм можливість ознайомитись із документами у приміщенні розпорядника та організувати вільне відвідування засідань.

 Фото: finance.bigmir.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1521
Читайте також
02.10.2017 15:55
Микола Мирний, «Українська правда»
952
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду