Європарламент вимагає від Кремля негайно звільнити українських політичних заручників, у тому числі й журналістів

Європарламент вимагає від Кремля негайно звільнити українських політичних заручників, у тому числі й журналістів

5 Жовтня 2017
1214

Європарламент вимагає від Кремля негайно звільнити українських політичних заручників, у тому числі й журналістів

1214
Європарламент вимагає від російської влади припинити репресії проти представників кримськотатарського народу та українців у Криму і закликає негайно звільнити всіх протиправно ув’язнених Кремлем українських політичних заручників
Європарламент вимагає від Кремля негайно звільнити українських політичних заручників, у тому числі й журналістів
Європарламент вимагає від Кремля негайно звільнити українських політичних заручників, у тому числі й журналістів

Про це йдеться в ухваленій у четвер, 5 жовтня, резолюції Європарламенту щодо справ кримськотатарських лідерів Ахтема Чийгоза, Ільмі Умерова та журналіста Миколи Семени, повідомляє власний кореспондент Укрінформу. 

У резолюції, яку підтримала переважна більшість європарламентаріїв, Європарламент засуджує вироки Умерову, Чийгозу та Семені, вимагає їх перегляду, негайного звільнення цих політв’язнів та зняття з них усіх обвинувачень.

У документі також вимагається негайно звільнити лідерів і активістів кримськотатарської спільноти, а також інших українських громадян, які протиправно ув’язнені у Криму та на російській території, зокрема й журналіста Романа Сущенка.

У тексті наголошується на систематичному порушенні з боку Російської Федерації прав людини на території Кримського півострова.

Європарламентарії також засудили практику етапування ув’язнених у віддалені регіони Росії, що значно ускладнює можливість спілкування з родинами та друзями та зменшує можливості для правозахисних організацій моніторити ситуацію.

ЄП закликає Європейський суд з прав людини розглядати позови із Криму як питання найвищої пріоритетності, адже російська судова система неспроможна ухвалювати справедливі правові рішення у цих справах.

Депутати також засудили переслідування з боку російської влади незалежних ЗМІ національних меншин.

У ЄП наголошують, що проти осіб, причетних до грубого порушення  прав людини, включаючи посадовців, які висунули обвинувачення Чийгозу, Умерову та Семені, мають бути застосовані обмежувальні заходи, зокрема блокування активів у банках ЄС та візові заборони.

У резолюції вкотре висловлюється підтримка запроваджених з боку ЄС санкцій проти економіки Криму, а також суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів та засуджується нелегальна анексія Російською Федерацією АР Крим та Севастополя.

Фото: day.kyiv.ua

Нагадаємо, в квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.

22 вересня підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя оголосив вирок кримському журналісту Миколі Семені. Журналісту призначено покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

Власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі.

У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву.

25 вересня Московський міський суд продовжив арешт кореспонденту Укрінформу Романові Сущенку, який незаконно утримується в Росії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1214
Читайте також
27.09.2017 12:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
1 499
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду