Програма «Схеми» відкидає звинувачення начальника УДО Валерія Гелетея у домислах і викривленні інформації

Програма «Схеми» відкидає звинувачення начальника УДО Валерія Гелетея у домислах і викривленні інформації

2 Жовтня 2017
2172

Програма «Схеми» відкидає звинувачення начальника УДО Валерія Гелетея у домислах і викривленні інформації

2172
Програма «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу UA:Перший) відкидає звинувачення начальника Управління державної охорони України Валерія Гелетея у домислах і викривленні інформації у спецрепортажі «VIP-ювіляр: високі гості та «лакеї» Гелетея». Редакція наполягає, що інформація у матеріалі викладена виважено та об’єктивно.
Програма «Схеми» відкидає звинувачення начальника УДО Валерія Гелетея у домислах і викривленні інформації
Програма «Схеми» відкидає звинувачення начальника УДО Валерія Гелетея у домислах і викривленні інформації

Про це йдеться в коментарі, який редакція програми надала на прохання «Детектора Медіа».  

Нагадаємо, Валерій Гелетей на своїй сторінці у Facebook заявив, що матеріал журналіста Максима Савчука «VIP-ювіляр: високі гості та «лакеї» Гелетея» нібито «будується на суцільних домислах і викривленій інформації, зводячи наклеп на військовослужбовців Управління державної охорони України» та особисто на нього».

Редакція наполягає, що інформація у матеріалі викладена виважено та об’єктивно.

Валерій Гелетей так прокоментував той факт, що співробітник УДО Олександр Зубко возить членів родини: «Військовослужбовець, якого журналісти називають моїм «приватним водієм», проходить військову службу в Управлінні державної охорони України у якості одного з водіїв службового автомобіля. На час святкування мого ювілею, коли у водія були законні вихідні, він у якості особистої послуги два дні надавав короткотривалі приватні водійські послуги моїй родині на особистому автомобілі мого тестя».

«Зі слів очільника Управління держохорони виходить, що Олександр Зубко зробив виняткову послугу, зважаючи на визначну подію – 50-річчя свого начальника – і добровільно возив його невістку, дружину і сина протягом двох днів, жертвуючи своїми вихідними, - зазначається в коментарі редакції. - При цьому у розслідуванні «Схеми» навели факт, який спростовує пояснення Валерія Гелетея. Він зафіксований на відео і продемонстрований у телесюжеті: через місяць після святкування ювілею до однієї зі столичних шкіл під’їхала та ж Audi Q7, за кермом якої був той самий співробітник УДО Олександр Зубко, а на пасажирське сидіння сідав той самий син Валерія Гелетея Віктор.

«Схеми» показали і те, як Віктора привозять до школи цією ж автівкою. Тобто йдеться не  про «короткотривалі водійські послуги», пов’язані зі святкуванням дня Валерія Гелетея народження 28 серпня, а про систематичне використання Олександра Зубка у якості водія для родини Валерія Гелетея».

Щодо декларування автівки вартістю понад 70 тисяч доларів, якою володіє тесть Валерія Гелетея, а користуються діти Валерія Гелетея, очільник УДО зокрема написав: «Претензії про відсутність вказаного в сюжеті авто і квартири в моїй декларації взагалі невмотивовані нічим, окрім гонитви авторів сюжету за сенсаційністю. Це майно належить моєму тестю, про що дуже легко можна дізнатися з відкритих джерел. А, відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», до членів сім’ї декларанта, яких необхідно зазначати в декларації, мій тесть не належить. Те, що цим майном періодично користуються його онуки, – природне бажання, і нічого протизаконного особисто я в цьому не бачу».

«Таким чином, начальник УДО вдається до обвинувачень журналістів у «гонитві за сенсаційністю», але вкотре уникає відповіді на важливе питання: звідки його 70-річний тесть-пенсіонер дістав у 2016 році більше 70 тисяч доларів для купівлі Audi Q7 2016 року випуску та на 170 «квадратів» у історичному центрі Києва? Адже, до виходу на пенсію він тривалий час працював  у газконторі в Броварах оператором газорозподільної мережі і ніколи не був зареєстрований як підприємець, - наголошується в коментарі редакції програми. - Окремо Валерій Гелетей наголошує, що не повинен був декларувати авто Audi Q7 та квартиру на вулиці Вєтрова, бо вони оформлені на тестя, а «тесть до сім’ї не належить». Утім, закон чітко говорить, що декларуванню підлягає усе майно, яким користуються члени родини, незалежно від того, на кого це майно оформлене. Наприклад, якщо неповнолітній син Гелетея їздить з водієм до школи на  Audi Q7, оформленій на дідуся (а це зафіксовано на відео), то це майно  на праві користування все одно має відображатись у декларації Гелетея». 

«Окремо нагадуємо, що запит з усіма цими питаннями ми відправляли на ім’я Валерія Гелетея напередодні виходу програми, але досі відповіді не отримали», - підсумовує редакція «Схем».

Фото: скріншот відео

Як писав «Детектор Медіа», журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач повідомив, що в Конча-Заспі (Київська область) на знімальну групу програми «Схеми:корупція в деталях» напали співробітники Управління державної охорони (УДО). Інцидент відбувся біля одного з ресторанів, де в цей час перебував президент Петро Порошенко та інші високопосадовці.

Управління державної охорони розпочало за цим фактом службове розслідування

Начальник Управління державної охорони (УДО) Валерій Гелетей зателефонував до журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача і вибачився за інцидент, який стався за участю співробітників УДО в ніч на 16 вересня біля одного з ресторанних комплексів під Києвом.

20 вересня обставини і наслідки інциденту між знімальною групою програми «Схеми: корупція в деталях» та співробітниками УДО розглянув на своєму засіданні Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова і інформаційної політики. Присутній на засіданні начальник УДО Валерій Гелетей нагадав, що вибачився перед Ткачем, і просив не сприймати це як слабку позицію. За його словами, в УДО провели службове розслідування і з’ясували деталі інциденту.

Про обставини нападу співробітників Управління державної охорони (УДО) на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях (проект «Радіо Свобода і «UA:Першого») журналісти розказали у сюжеті, який вийшов 21 вересня в ефірі «UA:Першого».

Речник президента України Святослав Цеголко заявив, що розслідування інциденту між співробітниками Управління державної охорони (УДО) і журналістами програми «Схеми» ще не завершено, і винні в інциденті з журналістами мають бути покарані.

Цими вихідними конфлікт між журналістами «Схем» і начальником УДО Валерієм Гелетеєм вийшов на новий виток: керівник Управління державної охорони звинуватив журналістів програми «Схеми: корупція у деталях» у наклепі і заявив, що розслідування про використання ним державних охоронців для виконання приватних доручень, будується на домислах і викривленій інформації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2172
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду