КМДА підтримала ініціативу перейменувати вулицю в Києві на честь Юрія Іллєнка

КМДА підтримала ініціативу перейменувати вулицю в Києві на честь Юрія Іллєнка

21 Вересня 2017
3774
21 Вересня 2017
12:17

КМДА підтримала ініціативу перейменувати вулицю в Києві на честь Юрія Іллєнка

3774
Пропозицію відправлять на громадські обговорення, після чого Київська міськдержадміністрація має ухвалити остаточне рішення
КМДА підтримала ініціативу перейменувати вулицю в Києві на честь Юрія Іллєнка
КМДА підтримала ініціативу перейменувати вулицю в Києві на честь Юрія Іллєнка

Комісія з питань найменувань КМДА на своєму засіданні у середу, 20 вересня, підтримала низку перейменувань вулиць і об’єктів у столиці. Зокрема - ініціативу перейменування у Києві вулиці Мельникова на честь Юрія Іллєнка.

Про це повідомила Українська Кіноакадемія на своїй сторінці в Facebook.  

Пропозицію буде відправлено на громадські обговорення, після чого Київська міська державна адміністрація має ухвалити остаточне рішення.

Кінорежисер, оператор, сценарист, продюсер, народний артист України Юрій Іллєнко народився 9 травня (за іншими джерелами 18 липня) 1936 року в Черкасах. Навчався у ВДІКу на операторському факультеті, який закінчив в 1960 році (майстерня Гальперіна) і того ж року як оператор дебютував у фільмі Якова Сегеля «Прощайте, голуби».

У 1960-1963 роках працював оператором-постановником Ялтинської кіностудії, з 1964 року - оператором, режисером Київської кіностудії ім. Олександра Довженка.

Світове визнання його операторської майстерності прийшло в 1964 році після фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Через рік відбувся його режисерський дебют фільмом «Криниця для спраглих».

Один із кращих фільмів режисера – «Білий птах з чорною ознакою» (1971, головний приз Московського кінофестивалю).

У 2002 році Іллєнко зняв «Молитву за гетьмана Мазепу», обрану для показу на Берлінському міжнародному кінофестивалі 2003 року.

Є автором лібрето балетів, монографії «Парадигма кіно», документального фільму про Сергія Параджанова, знімався як актор, завідував кафедрою кінорежисури в Київському державному інституті театрального мистецтва ім. І. Карпенка Карого, був академіком Академії мистецтв України. Відзначений багатьма професійними та урядовими нагородами.

Помер після тривалої хвороби 15 червня 2010 року у селі Прохорівці на Черкащині.

Фото: Новини Канева

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3774
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду